Сб, 2024-04-20, 15:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:51
Україна "бігає" за НАТО, у той час як за нею "зітхають" в ОДКБ
Інші останні Політичні новини
В Україні всі погляди спрямовані на НАТО і мало хто знає про переваги членства в ОДКБ, вважає генеральний секретар Організації договору про колективну безпеку Микола Бордюжа.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, в ході відеомосту Москва - Астана - Єреван - Київ - Мінськ Бордюжа зазначив: "У нас є інформаційний центр ОДКБ (в Києві), але я не скажу, що він активно працює. В Україні погано розуміють, що таке ОДКБ і чим воно займається, але для цього потрібна інформація. В Україні більше інформації про НАТО, ніж про якісь інші структури, і переломити ситуацію нам поки не вдається, та й, відверто кажучи, у нас реальні можливості як у НАТО, в тому числі фінансові, відсутні".

Бордюжа підкреслив, що ОДКБ прагне доносити інформацію про свою діяльність до всіх держав.

Відповідаючи на запитання УНІАН, чим ОДКБ краще НАТО, він підкреслив, що ОДКБ створювали держави СНД для того, щоб спільно забезпечити безпеку, і саме з цього випливають головні переваги.

"Якщо Україні цікаво разом зі своїми сусідами це, спираючись насамперед на одну школу підготовки кадрів, єдину систему озброєнь, яка існує в Україні, засновану на радянських зразках, на наш близький одне одному менталітет і єдину мову, то тоді ми готові співпрацювати", - сказав він і додав, що всього цього немає в НАТО. "Там англійський робітник, а у нас - росіянин", - зазначив він.

За словами Бордюжі, ОДКБ готова співпрацювати з Україною в будь-якій якості для вирішення проблем безпеки: спостерігача, просто зацікавленої держави або навіть члена організації.

Він повідомив, що члени ОДКБ отримують достатньо багато переваг, зокрема, можуть купувати озброєння за внутрішніми цінами, також є переваги для підготовки кадрів збройних сил, правоохоронних органів, співробітників МНС. Крім того, діє пільговий режим при закупівлі спецтехніки та спецзасобів для спеціальних підрозділів і спецслужб.

"Для цього потрібно тільки одне - інтерес і політичне рішення. Тут ми вплинути не можемо. Хотіли б, але не можемо ... У нас райдужні плани щодо України залишилися. Бажано, щоб вони такими райдужними були і з боку керівництва України", - сказав Бордюжа.

"Поки такого інтересу немає, більше того, всі погляди орієнтовані в інший напрямок. Ми ж не можемо насильно вам пропонувати спільно забезпечувати безпеку", - додав він.

Нагадаємо, у 2010 році глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін заявив, що нинішнє керівництво Україні не має підстав для того, щоб вести дискусію щодо можливої ​​участі в ОДКБ.

Довідка

Організація Договору про колективну безпеку (ОДКБ) - військово-політичний союз, створений державами СНД на основі Договору про колективну безпеку (ДКБ), що було підписано 15 травня 1992 року. До блоку входять Вірменія, Бєларусь, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан, Узбекистан. У липні 2012 року статус Узбекистану було тимчасово призупинено



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1173 | Додав: nowyny | Теги: україна, одкб, НАТО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]