Чт, 2024-04-25, 23:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:50
Україна і Росія не можуть домовитися щодо газу в принципі
Інші останні Економічні новини

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко і глава "Газпрому" Олексій Міллер вчора в Москві провели робочу зустріч, де обговорили питання співпраці Росії і України в газовій сфері. Як повідомили в російській компанії, за підсумками зустрічі нових пропозицій щодо розвитку співпраці в газовій сфері українською стороною зроблено не було - зустріч пройшла безрезультатно. Про це пише "КоммерсантЪ-Украина".

Востаннє Міллер і Бойко зустрічалися 14 травня, напередодні неформального саміту країн СНД. Тоді очікувалося, що в ході саміту президент Віктор Янукович зможе переконати свого російського колегу Володимира Путіна у необхідності зниження ціни газу в обмін на створення консорціуму на базі української ГТС. Проте досягти домовленостей за підсумками саміту президентам не вдалося, і переговори продовжилися між "Газпромом" і Міненерговугілля.

У Міненерговугілля стверджують, що головна розбіжність - оцінка вартості газотранспортної системи. Російська сторона вважає, що її ціна не перевищує 4,2 млрд дол. Але Україна готова продати ГТС консорціуму тільки після її оцінки міжнародним аудитором - зараз цим займається Baker Tilly. Раніше система двічі оцінювалася: у 2007 році - у 24,8 млрд дол, а в 2009 році - в 9,9 млрд дол

Джерело в "Газпромі" розповіло: вчорашні переговори показали, що сторони в принципі не можуть домовитися.

"Ми півтора роки товчемо воду в ступі, і ніяких зрушень немає. По суті, точка неповернення пройдена, і ми підемо своїм шляхом - будемо будувати газопровід South Stream, розширювати Nord Stream, скоротивши прокачування газу через Україну до мінімуму", - каже співрозмовник видання в монополії.

Це підтверджують і в українському Міненерговугілля. Там заявляють, що Київ у свою чергу має намір до мінімуму скоротити споживання російського газу.

"Ми найбільший ринок збуту російського газу в світі, та ще й купуємо його за найвищою ціною. Подивимося, як "Газпром" заговорить, коли ми відмовимося від покупки цих обсягів", - каже співрозмовник видання.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що відмовитися від закупівель російського газу найближчим часом неможливо.

"Оперативно ми можемо наростити поставки німецького газу зі Словаччини, а також газу з Чорноморського шельфу. Таким чином можна вже через два роки отримати до 4 млрд кубометрів палива", - каже Марунич.

Ще 3 млрд кубометрів газу через три роки можна отримати з імпорту через СПГ-термінал. Ще 7-8 млрд кубометрів газу через 5-7 років, за словами Марунича, дасть початок видобутку сланцевого газу.

"Але в будь-якому випадку ми зможемо скоротити закупівлі газу не більше ніж на 16 млрд кубометрів на рік, і то через сім років", - підкреслює експерт. Зараз ми закуповуємо в Росії 33 млрд кубометрів газу в рік.

Член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, що переговори можуть відновитися на політичному рівні.

"Росія швидше за все вимагатиме масштабних політичних поступок від України - наприклад, вступу в той-таки Митний союз... А політична ізоляція з боку Європи стосовно української влади буде підштовхувати країну до таких домовленостей", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше в "Газпромі" наполягали на створенні двостороннього консорціуму. Про те, що позиція може змінитися, стало відомо після зустрічі президентів двох держав у рамках неформального саміту країн СНД 15 травня. Після розмови з російським президентом Володимиром Путіним президент Віктор Янукович заявив, що сторони прагнуть до створення консорціуму з трьома учасниками, але Україна поки що чекає аудиту ГТС, який має завершитися в серпні цього року.

Вирішення питання на політичному рівні не означає, що процес піде гладко. "Пан Язєв не договорює. Головний предмет суперечок на сьогодні - це російська оцінка нашої ГТС, яка в рази нижча за нашу, а також імплементація положень європейської енергохартії, до якої приєдналася Україна, і яка зобов'язує надати рівний доступ до ГТС всім учасникам ринку", - зазначає джерело в Міненерговугілля.

Нагадаємо, українську ГТС вже двічі оцінювали: в 2007 році - на 24,8 млрд дол, в 2009 році - на 9,9 млрд дол. А джерело в Адміністрації президента повідомляло, що російська монополія пропонувала викупити українську ГТС за 4 млрд дол, проте українська сторона відмовилася вести переговори про продаж.

Щоб поставити крапку в цьому питанні, "Нафтогаз" обрав аудиторську компанію Baker Tilly Ukraine для оцінювання ГТС. У квітні НКРЕ (Національна комісія регулювання електроенергетики України) своєю постановою надала доступ до української ГТС і підземних сховищ газу приватному бізнесу - добувачам та імпортерам палива. Таке рішення вкрай невигідно російському "Газпрому" і фактично робить безглуздими переговори про створення двостороннього консорціуму з управління ГТС.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 947 | Додав: admin | Теги: Бойко, Міллер, газпром | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]