Пт, 2024-04-19, 05:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:22
Україна має шанс стати аграрною наддержавою
Інші останні Економічні новини

Україна - єдина країна у світі, яка здатна подвоїти аграрне виробництво, довести його до 100 млн тонн і, як результат, наростити агроекспорт, зазначив міністр аграрної політики України Олексій Павленко під час підписання інвестиційної угоди на 100 млн дол. з будівництва зернового терміналу в порту "Південний", пише УНІАН.

Україна і США підписали інвестугоду про будівництво зернового терміналу в порту "Південний" на 100 млн доларів

За словами міністра, ключовою умовою досягнення мети є зростання вкладень в 1 га земель сільськогосподарського призначення, а також вкладень в інфраструктуру, особливо в портову інфраструктуру.

"Україна - єдина країна у світі, яка може подвоїти виробництво за наявності фінансування", - сказав Павленко.

Павленко зазначив, що обсяг експорту агропродукції за підсумками 2015 року становив 35 млн тонн.

"Зараз йдемо на новий рекорд - 37 млн тонн. Але це неможливо без інвестицій у портову інфраструктуру і аграрну сферу", - сказав Павленко.

Україна повинна стати сільськогосподарською наддержавою, оскільки володіє всіма можливостями для цього, заявив Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

"Україна повинна стати світовою сільськогосподарською наддержавою", - сказав посол, нагадавши, що за підсумками 2015 року експорт аграрної продукції з України перевищив 16 млрд дол.

"Україна має більше чверті запасів чорноземів, український експорт вже продемонстрував 40% зростання. Але на цьому не можна зупинятися", - сказав посол.

Як повідомлялося, за даними Державної служби статистики, Україна (без урахування тимчасово окупованого Росією Криму та зони АТО) в 2015 році зібрала 59,96 млн тонн зернових і зернобобових, що на 6,1% менше, ніж у 2014 році.

За прогнозами експертів, потенційний обсяг постачань зернових з України в 2015-2016 МГ становить 37,7 млн тонн. У минулому сезоні Україна експортувала 34,8 млн тонн збіжжя.

Аграрний експорт України в 2015 році становив 14,6 млрд дол. і перевищив імпорт на рекордні для країни за роки незалежності 11,1 млрд дол. Торік 45% українського експорту продовольства пішло до країн Азії, 28,2% - до Європи, 13,6% - в Африку, і 10% - до країн СНД. Основу товарної структури українського аграрного експорту становили зернові культури - 16% загального експорту, жири та олії - 9% та олійні культури - 4%.

Україна і США підписали інвестугоду про будівництво зернового терміналу в порту "Південний" на 100 млн доларів

Україна і США підписали інвестиційну угоду на загальну суму близько 100 млн дол. про будівництво зернового терміналу в порту "Південний" (Одеська обл.). Однією зі сторін угоди виступила американська компанія Cargill - одна з найбільших світових приватних компаній, які інвестують у харчове виробництво.

Церемонія підписання угоди відбулася у Кабінеті міністрів у присутності прем`єр-міністра України Арсенія Яценюка.

Коментуючи підписання угоди, Яценюк зазначив: "Я хочу привітати американський і український бізнес з тим, що інвестиція у 100 млн дол. відбулася. Це свідчення реальних партнерських відносин між Україною та США".

У свою чергу, Джеффрі Пайєтт підкреслив, що підписання угоди - це демонстрація довіри і впевненості у діях українського уряду, яке йде шляхом реформ: "Цей проект (будівництва терміналу – ред.) - це одна з тих ініціатив, які обговорювалися під час українсько-американського ділового форуму з віце-президентом Джо Байденом і міністром торгівлі США Пенні Пріцкер".

За словами Пайєтта, будівництво нового терміналу дозволить збільшити експортні можливості України і створить сотні нових робочих місць.

Як повідомлялося, проект будівництва зернового терміналу є одним з кроків з розширення української портової та виробничої інфраструктури, спрямованих на збільшення експортних можливостей нашої країни в аграрній сфері.

Меморандум про наміри побудувати зерновий термінал у порту "Південний" було підписано у серпні 2015 року. Тоді документ підписали генеральний директор Cargill Мартін Шульдт, голова ДП "Адміністрація морських портів України" (АМПУ) Андрій Амелін і директор стивідорної компанії "МВ Карго" Олександр Примак.

Згідно з угодою, компанія Cargill зобов`язується придбати 51% перевантажувального терміналу, який у порту "Південний" побудує "МВ Карго". При цьому, згідно з умовами меморандуму, АМПУ зобов`язується провести днопоглиблення у порту.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 831 | Додав: adminA | Теги: україна, шанс, аграрна наддержава | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]