Сб, 2024-04-20, 05:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:18
"Свобода": Україна віддає Севастополь російському флоту
Інші останні Політичні новини
Міністр оборони України, ставленик Кремля Павло Лебедєв підписав директиву про переведення штабу Військово-морських сил Збройних сил України з Севастополя до Києва, повідомили в партії "Свобода".

"Очевидно, що цей крок не просто послабить, а підірве військово-політичні позиції в Севастополі і Криму, призведе до зниження рівня боєготовності та боєздатності ВМС України", - заявив народний депутат України від ВО Свобода, член парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Юрій Сиротюк.

За словами парламентарія, час виконання директиви міністра - вересень-жовтень цього року.

Коментуючи таку вказівку Лебедєва, "свободівець" заявив: "Очевидно, ці поспішні кроки резидента Кремля свідчать про наміри влади здати Севастополь і Крим. Адже за наявності в Севастополі штабу Чорноморського флоту Російської Федерації висновок керівництва ВМС України з Севастополя означатиме монопольний вплив російського флоту на військову і політичну ситуацію як в Севастополі, так і в Криму ".

Як повідомлялося, 12 квітня міністр оборони України Павло Лебедєв повідомив, що Міноброни України запропонувало Москві ряд спільних проектів у галузі військово-технічного співробітництва, але вже два місяці не отримує відповіді від Міноборони РФ.

Він дорікнув Росії в небажанні домовлятися щодо ЧФ.

У відповідь Високопоставлений представник Міноборони РФ звинуватив Україну в затягуванні підготовки угод щодо забезпечення нормальної життєдіяльності Чорноморського флоту і перешкоджанні його оновленню.

Довідка

27 квітня 2010 року задимлена й закидана яйцями Верховна Рада України ратифікувала угоду про продовження перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на українській території.

ЧФ РФ, згідно зі старими домовленостями, мав залишити Крим у 2017 році. Конституція України не передбачає перебування на її території іноземних військових баз, якою є ЧФ РФ.

Однак 21 квітня президент України Віктор Янукович і тодішній голова Росії Дмитро Медведєв провели зустріч у Харкові, в ході якої зокрема домовилися продовжити термін перебування російської бази в Криму на 25 років, починаючи з 2017 року, коли закінчується дія нинішньої угоди, з правом її продовження ще на п'ять років.

На такий крок Київ пішов задля того, щоб отримати знижку на газ. Також Росія, за словами президента України, платитиме за оренду бази ЧФ в Севастополі "живі гроші" на рівні 98 млн дол щороку після 2019 року. Зазначимо, що в договорі прописано дещо інші цифри. В найближчі кілька років "живих грошей" від Росії Україна не побачить, оскільки плату за ЧФ РФ Кремль здійснює, списуючи Києву борги.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 904 | Додав: adminA | Теги: монополії Росії в Криму, севастополя, україна, свобода, штаб ВМС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]