Чт, 2024-03-28, 19:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:04
Україна здатна обійтися без імпорту російської електроенергії - Демчишин
Інші останні Економічні новини

Україна має достатні потужності з виробництва електроенергії, щоб обійтися без імпорту з РФ, заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин, передає "Інтерфакс-Україна".

"У нас зараз достатньо потужностей", - сказав він після засідання уряду в середу.

Міністр уточнив, що поставки електроенергії з РФ відсутні не через відмову Росії, а оскільки Україна їх не замовляла.

Як повідомлялося, Україна 13 листопада 2015 року зупинила імпорт російської електроенергії завдяки завершенню ремонтних робіт на енергоблоці №3 Рівненської АЕС та підключенню його до енергосистеми країни.

30 грудня 2014 року Україна і Російська Федерація підписали два контракти на постачання електроенергії.

За даними Міністерства енергетики РФ, укладені угоди між "Інтер РАО" і "Укрінтеренерго" на експорт електроенергії з ЄЕС Росії в об'єднану енергетичну систему (ОЕС) України. Річний контракт набрав чинності з 30 грудня 2014 року і передбачає рівномірний графік поставок обсягом до 1500 МВт. Паралельно з метою надійного і безперебійного енергопостачання Криму укладено другу угоду між дочірньою структурою "Інтер РАО" - Центром здійснення розрахунків і "Укрінтеренерго".

12 січня один з ініціаторів енергетичної блокади Криму, народний депутат фракції "Блок Петра Порошенка", лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв висловив думку, що можна вважати закритим питання укладення нового договору про постачання електрики в анексований Росією Крим, оскільки Москва не погодиться з виставленими Києвом умовами.

Україна володіє комфортним запасом газу й купуватиме лише за найбільш вигідною ціною – Демчишин

Україна володіє комфортним запасом газу й купуватиме лише за найбільш вигідною ціною, а необхідності купувати великі обсяги на даний момент немає, повідомив журналістам міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, передає УНІАН.

"На даний момент запаси достатні, комфортні, а гострої необхідності закуповувати вже зараз у великих обсягах немає", - сказав він.

Також Демчишин зазначив, що закупівлі газу в Росії на даний момент не є актуальними, оскільки запропонована ціна 212 дол. за тис. куб. м перевищує ціну газу з Європи.

За словами міністра, Україна розраховує протягом 1-2 місяців отримати 500 млн дол. кредиту Світового банку на закупівлю газу, а також оптимізувати кредитний портфель для зниження вартості позикових ресурсів.

"Гроші будуть отримані. Я думаю, що протягом одного-двох місяців вони будуть отримані. Кредит потрібний, тому що є структура капіталу, яку необхідно збалансувати. В умовах, коли грошей немає, ви виходите з ситуації за принципом "є як є". Коли гроші є - ви починаєте оптимізувати кредитні ресурси. "Нафтогаз" цим займеться", - підкреслив Демчишин.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 736 | Додав: adminA | Теги: україна, без імпорту російської електроенерг, демчишин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]