Чт, 2024-03-28, 12:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:27
Україна здійснить пробні запуски вітчизняних ракет
Інші останні Економічні новини

Україна найближчим часом планує здійснити пробні пуски ракет, створених у кооперації тільки українських підприємств, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

"Наші науковці, конструктори та інженери забезпечили виробництво на наших українських підприємствах всіх необхідних компонентів, одержуваних раніше по кооперації з РФ, що дозволяє нам не тільки на виставках показувати ракети, а й використовувати їх у бойовому застосуванні. І найближчим часом ми плануємо вже проводити пробні пуски ракет повністю українського виробництва, створених в кооперації винятково українських підприємств", - розповів він в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Турчинов зазначив, що відновлення ракетної галузі є пріоритетом для української влади. "Ми, з одного боку, повинні розвиватися, як космічна держава, виробляючи високотехнологічні космічні апарати, але при цьому ми також повинні відновити всю необхідну нам лінійку бойових ракет, які дозволять захистити країну", - додав секретар РНБО України.

Він запевнив, що в цьому напрямку дуже багато робиться. "Нещодавно я проводив нараду з провідними конструкторами та керівниками оборонних підприємств, що спеціалізуються на цій темі. Підбивали попередні підсумки, звіряли плани й уточнювали деталі. Постукаю по столу, робота йде без зривів", - сказав Турчинов.

За його словами, складність відновлення ракетної галузі полягала в тому, що до 2014 року була дуже тісна кооперація з підприємствами РФ. "У нинішніх умовах, після окупації Криму, після початку агресії на Сході, ніякої кооперації у військово-технічній галузі з РФ бути не може. Це принципово", - підкреслив секретар РНБО.

Відповідаючи на уточнювальне запитання щодо того, про пуски яких саме ракет йдеться, Турчинов сказав: "На жаль, більш детальної інформації я дати не можу, але щоб не напружувалися наші стратегічні партнери, хочу підкреслити, що Україна зміцнює свою оборону, не порушуючи жодного взятого на себе міжнародного зобов'язання".

Нагадаємо, раніше один з провідних українських розробників озброєння ДККБ "Промінь" (Київ) завершив роботи із сертифікації за стандартами НАТО керованої протитанкової ракети РК-2С калібру 130 мм.

Україна і Захід повинні створити єдину систему безпеки в Європі, вважає Турчинов

Турчинов вважає, що Україна і західні партнери повинні створити єдину систему безпеки в Європі, яка б включала загальну комплексну систему оборони, що включає як протиракетний, так і протиповітряний захист.

"Це складна тема. Я говорив про можливі консультації з цього питання, коли Росія почала готуватися до розміщення в Криму наступальних засобів, в тому числі тих, які можуть нести ядерні боєголовки. Я підкреслив, що це проблема не тільки України, це проблема Європи, всього цивілізованого світу, і тому Україна не може тут одна протистояти цьому дуже небезпечному процесу", - сказав він.

Секретар РНБО нагадав, що Україна добровільно відмовилася від одного з найпотужніших у світі ядерного арсеналу. "І коли на окупованій території планують розміщувати ядерну зброю, то це дуже серйозний виклик. Саме тому я вважаю, що повинна бути не формальною, а дієвою система безпеки в Європі. В тому числі, і надійна система протиракетної оборони, частиною якої повинна стати і Україна", - сказав Турчинов.

"Необхідна єдина система протиракетної оборони в Європі, яка захистить як нашу країну, так і всю Європу. Має бути створений непроникний для авіації і ракет, а також нездоланний для сухопутної техніки "Східний вал". Він повинен проходити від Норвегії через Україну і закінчуватися в Туреччині. Назвіть цю систему не ПРО, а, наприклад, ЕСБ (Європейська система безпеки), або тим же "Східним валом", - справа не в назві, а в суті", - сказав секретар РНБО.

Він поінформував, що на всіх міжнародних переговорах намагається донести цю позицію. "Не скажу, що завжди знаходжу розуміння, але все більше і більше, особливо після сирійських подій, і політиків, і військових починають замислюються на цю тему", - зазначив Турчинов.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 884 | Додав: adminA | Теги: україна, пробні запуски вітчизняних ракет | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]