Ср, 2024-04-24, 18:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:55
Українці менше споживатимуть газу і дуже зекономлять на цьому
Інші останні Економічні новини

Під головуванням президента України Петра Порошенка відбулося засідання Національної ради реформ з питань енергоефективності, в ході якого голова держави наголосив на важливості подальшого скорочення споживання природного газу.

"Голова держави наголосив, що проведення цієї реформи (енергоефективність) дозволить протягом п'яти років зменшувати імпорт природного газу на 1-1,5 млрд м куб. щорічно, скорочувати витрати держави на субсидії на 3-5 млрд грн щорічно", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому у вівторок 7 червня на сайті президента.

"Впровадження заходів із енергоефективності може значно скоротити і рахунки домогосподарств, про які сьогодні так багато говорять політики", - наголосив Порошенко.

Він зазначив, що зміни не будуть обмежуватися тільки приведенням тарифів до ринкового рівня. Держава повинна подбати про ефективну інфраструктуру енергопостачання, впровадження сучасних енергозберігаючих технологій, зменшення частки енергоємних виробництв в структурі економіки і запровадження стимулів для впровадження заходів енергоефективності.

"У першу чергу, українці повинні відчути покращений сервіс, гідне ставлення до себе, як до реального власника будівель, прозорість розрахунків – вони мають на це право і можливість самим регулювати обсяги отримуваних послуг. Власне кажучи, для цього і робляться реформи", - заявив Порошенко.

Голова держави зазначив, що Україні вдалося істотно знизити імпорт газу, обсяг якого на сьогодні значно менше, ніж обсяг реверсних поставок, які влада країни змогла забезпечити завдяки ефективній співпраці з Європейським Союзом.

Нагадаємо, уряд Гройсмана на виконання вимог МВФ з 1 травня зобов'язав НАК "Нафтогаз України" продавати населенню природний газ за єдиною ціною 6 879 гривень за тисячу кубічних метрів (з урахуванням ПДВ, витрат на транспортування та інших витрат), тим самим відмінивши так звану "соціальну норму" в обсязі 1 200 кубічних метрів на опалювальний сезон за ціною 3 600 гривень за тисячу кубічних метрів, яка діяла в опалювальний сезон 2015/2016 років.

Згідно із заявою нині опозиційної партії "Батьківщина", рішення уряду призведе до "підвищення вдвічі" вартості централізованого опалювання й гарячої води у багатоповерхових будинках. "Це виглядає особливо цинічним на тлі того, що днями ціна на газ для промисловості була знижена на 12%. Тобто, тепер олігархи платитимуть за газ менше, ніж пересічні українці", - заявили у "Батьківщині".

Як запевняє віце-прем'єр Павло Розенко, підвищення ціни на газ "не відчують" малозабезпечені українці, а це близько шести мільйонів сімей.

Втім, ще 1 квітня Розенко говорив, що уряд наразі не планує збільшувати вартість спожитого природного газу для фізичних осіб. "Кон'юнктура світових цін на газ змінилася, вони впали, і зараз уряд проводить переговори з МВФ про перегляд цього положення меморандуму..." - стверджував тоді Розенко.

Окрім того, уряд Гройсмана допускає щоквартальний перегляд регульованих роздрібних цін на природний газ для населення.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 813 | Додав: adminA | Теги: газ, Економія, українці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]