Вт, 2024-03-19, 11:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:26
Українці можуть залишитися без домашнього м'яса і молока
Інші останні Економічні новини

Новий рік готує неприємний сюрприз для всіх, хто звик купувати і продавати на ринку свіже м'ясо, а також домашнє молоко, сир і сметану. З 1 січня набувають чинності статті закону "Про безпеку і якість продовольчих продуктів", які приводять наше законодавство до стандартів СОТ та ЄС. Вони зобов'язують селян не забивати худобу самостійно, а везти на спеціальні бойні, а молочні продукти - переробляти промисловим способом. Експерти побоюються, що ці норми можуть спровокувати закриття сільгоспринків.

У 2008 році, при вступі до Світової організації торгівлі (СОТ), Україна зобов'язалася привести законодавство до міжнародних стандартів. Як роз'яснив газеті "Сегодня" директор інформкомпанії "ПроАгро" Микола Верницький, за нормами СОТ, у роздробі може продаватися м'ясо тільки тварин, "забитих гуманним способом (наприклад, електрострумом) на спеціалізованих бойнях". Молоко ж можна продавати тільки в тому випадку, якщо його при обробці "не торкалися людські руки": на молокозаводи молоко від селян має надходити з ферм, де доїння і транспортування повністю автоматизовано.

Коли Рада ухвалювала ці норми, був передбачений п'ятирічний перехідний період - до 2013 року, пізніше ці зміни відклали ще раз, до 1 січня 2015 року. За цей час у країні мали побудувати бойні і забезпечити їхню роботу (в штаті повинні бути м'ясники і ветлікарі). Але їх, звичайно ж, не побудували - це економічно недоцільно, визнали у нас, мовляв, селянин, який має одну свиню, не поїде забивати її на бойню, а краще дасть хабар і продасть, порушуючи закон. Така ж ситуація з молокозаводами: зараз понад 70% сировини для них збирають молочними цистернами по селах і хуторах, де селяни тримають скотинку. Але таке молоко, за стандартами ЄС, вважається неякісним.

Голова Держветфітослужби Віталій Башинський визнає, що ситуація складається патова: після вступу закону в силу лабораторії Санветекспертиза, які контролюють якість продуктів на ринках, не пустять у продаж м'ясо без довідки про те, що тварина була забита фахівцями. "Але отримати сьогодні таку довідку нема де, а значить, виходить замкнуте коло", - каже він. Також, за законами ЄС, з базарів назавжди мають зникнути домашні молокопродукти: закон забороняє приватним особам торгувати такою продукцією. "Нам потрібно терміново переносити терміни вступу закону в силу. Інакше з 2 січня (1 січня на ринках - вихідний день) настане колапс", - зазначив Башинський.

Заступник голови комітету ВР з агрополітики Олександр Бакуменко запевняє, що ситуація під контролем, і вже днями законопроект про відстрочення подадуть на обговорення депутатам: "Місцева влада вчасно не виконала вимог у цій сфері, тому знову потрібна відстрочка хоча б на рік, враховуючи важке становище в країні і в економіці. Сподіваюся, ми встигнемо до Нового року все оформити, і населення не постраждає". За словами Верницького, простого відстрочення мало: в законі треба прописати терміни будівництва боєнь і створення сільських кооперативів з утримання молочного стада: "10-12 селянських дворів об'єднуються, купують у кредит доїльне обладнання, ємності для зберігання і автоматичного переливу в молоковоз - і питання вирішене. Інакше ми ніколи не виконаємо вимог ЄС".

За словами аналітика консалтингової компанії "ААА" Марії Колесник, новий закон треба впроваджувати, але з коротким перехідним періодом. "Плюси в тому, що наш споживач гарантовано отримає якісну продукцію, а наші переробники молока зможуть вийти на європейський ринок. Мінус - якщо заборонити продаж різко, відразу після Нового року, то на ринках зникнуть м'ясо, сало і молочка. Але почнуть його продавати "під парканом": з багажників машин, без перевірки в лабораторіях... Міліція, звісно, стане кришувати стихійних торговців, стягуючи з них мзду, а врешті постраждає споживач, який заплатить дорожче. Головна проблема - молочка: заборона селянам здавати її на переробку залишить молокозаводи без сировини, споживачів - без молока, а господарів корів - без доходу".

Як розповіла журналістам власниця трьох корів Любов Іваненко з села Яблунівка на Черкащині, продаж молока, поряд з овочами, допомагає вижити їхній сім'ї, адже робота є тільки сезонна, на найближчому цукрозаводі. "Ми щодня здаємо по 30-40 л молока, заробляємо на цьому до 100 грн на день. На вихідних продаємо на ринку в Корсунь-Шевченківському молоко, сир і сметану. Якщо заборонять - нам просто не вижити! Можливо, доведеться шукати клієнтуру на дому, але це важко".

А ось продавець свинини з Дарницького ринку в Києві Володимир Сидорчук не сумує: "Приватні бойні напевно побудують, хоч 1-2 на район. А везти туди тварин, думаю, не обов'язково: довідку можна буде купити за 100-150 грн з туші. Просто витрати на бізнес стануть більші (Володимир їздить по селах, скуповує свиней, забиває, обробляє і продає) - доведеться підвищити ціни на м'ясо". Городяни вважають, що без м'яса не залишаться, але бояться за молочку. "У супермаркетах м'ясо буде - ті ж таки перекупники будуть здавати. А от з домашнім сиром і сметаною доведеться попрощатися", - міркує домогосподарка Ганна Колкова.

Раніше повідомлялося, що за листопад овочі та фрукти подорожчали більш ніж на 38%.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 956 | Додав: adminA | Теги: домашнього м'яса і молока, українці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]