Чт, 2024-04-18, 22:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:37
Українцям будуть прищеплювати податкову культуру
Інші останні Економічні новини
Державна податкова служба України технічно готова приймати податкові декларації від усіх українців, проте необхідно вирішити проблему мотивації громадян, показавши їм вигоди добровільної сплати податків, повідомив глава ДПСУ Олександр Клименко у коментарі для тижневика <"Дзеркало тижня. Україна".

"З технологічної точки зору, податкова служба потенційно готова до обробки і якісного аналізу відповідної інформації. На сьогоднішній день ми вже маємо найпотужніші інформаційно-технологічні можливості, відпрацювали процес електронного декларування з юридичними особами, створили на базі нашої служби загальнонаціональну мережу сервісних центрів, що відповідає найкращим світовим стандартам і готові до роботи з населенням на належному рівні. Зараз перед нами стоїть завдання відпрацювати відповідні процедури таким чином, щоб сам процес декларування був зручним і займав мінімум часу у громадян", - сказав Клименко.

При цьому він підкреслив, що "разом з технологіями необхідно обов'язково передбачити і мотиваційну частину - показувати доходи, добровільно платити податки для громадян має бути вигідно".

"Мова йде про забезпечення виконання принципу соціальної справедливості. Громадяни мають бути впевнені в тому, що і показувати реальні доходи, і декларувати майно будуть всі платники податків, у тому числі держчиновники і заможні українці", - пояснив Клименко.

Він також повідомив: "Як один з варіантів, ми розглядаємо можливість добровільної офіційної легалізації капіталів, щоб підвести нульову межу, створити відправну точку для подальших детінезаційних процесів".

За словами Клименка, податкова в ході підготовки своїх пропозицій досконально вивчила світовий досвід, а також залучила до роботи над цим питанням одну з провідних світових аудиторських компаній і її міжнародних експертів-консультантів у податковій сфері.

Глава ДПС запевнив, що загальне декларування буде вводитися без поспіху і авралу - таку масштабну реформу краще впроваджувати поетапно, упродовж декількох років.

Клименко також пообіцяв, що всі законодавчі ініціативи податкової на цю тему будуть обов'язково виноситися на широкомасштабне публічне обговорення та експертний аналіз.

Відзначимо, що в листопаді уряд і адміністрація президента Віктора Януковича демонструють не на словах наміри спростити процедури з ведення бізнесу і поліпшити організаційний клімат України, щоб залучити інвесторів. 14 листопада президент підписав ухвалений 2 жовтня Кодекс цивільного захисту, яким скасовується процедура отримання ліцензій. Крім того, за інформацією ЗМІ, в найближчому майбутньому ліквідовуватиметься мережа державних санітарно-епідеміологічних станцій (СЕС), на адресу яких неодноразово звучали звинувачення у зайвій бюрократизації.

Таким чином влада планує зробити більшість бізнес-процедур прозорими, щоб мінімізувати рівень корупції і вивести з тіні приховану частину української економіки.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 953 | Додав: adminA | Теги: податкову культуру, Українцям | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]