Чт, 2024-04-25, 07:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:15
Україні належить зробити вибір між Митним союзом і ЄС - Коморовський
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Польща і далі переконує Європу в доцільності надання Україні можливості приєднатися до європейської спільноти, заявляє президент Польщі Броніслав Коморовський, передає "Інтерфакс-Україна".

"Треба зробити вибір (між Митним союзом і Європейським Союзом - ред) і такий вибір робить Україна. Польща може тільки допомагати. Польща також може переконувати західний світ, Європейський союз, що треба Україні таку можливість надати і, власне, таким чином ми і діємо", - сказав Коморовський журналістам по закінченні двосторонніх переговорів з президентом України Віктором Януковичем у четвер в Києві.

Відповідаючи на запитання, який із двох сценаріїв найбільш прийнятний для України - членство в Митному союзі або в ЄС, він відзначив неможливість одночасної їхньої реалізації.

"Неможливим є те, щоб ці два сценарії реалізувати одночасно, паралельно", - сказав Коморовський.

На даний момент Україна пропонує співробітництво з Митним союзом за формулою "3+1", проте Росія вважає такий формат неприйнятним.

Міністр з основними напрямками інтеграції та макроекономіці Євразійської економічної комісії (ЄЕК) Тетяна Валова заявила, що співпраця України та Митного союзу Росії, Бєларусі та Казахстану у форматі "3+1" нереальна.

Спікер Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко ще у червні заявляла, що двері для вступу України до Митного союзу Росії, Бєларусі та Казахстану відчинені, але лише на загальних підставах і без преференцій. Вона підкреслила, що ці інтеграційні об`єднання відкриті для всіх держав, хто в них зацікавлений. Ніякого тиску, ніяких насильницьких дій із залучення цих держав робити не треба, додала вона.

Зазначимо, що Росія намагається вмовити Україну приєднатися до Митного союзу і не створювати зони вільної торгівлі з країнами ЄС.

Януковича цікавить лише економічна інтеграція в Митний союз

Україна зацікавлена лише в економічній інтеграції, коли йдеться про такі об'єднання, як Митний союз, заявляє президент Віктор Янукович.

"Сьогодні мова може йти тільки про економічну інтеграцію. Всі процеси економічної інтеграції, які проходять, для нас дуже цікаві, в тому числі питання Митного союзу, оскільки ці країни становлять більш ніж 90% товарообігу країн СНД", - сказав Янукович.

Він також зазначив, що Україні цікаві процеси економічної інтеграції в таких проектах, як Шанхайська організація співробітництва (ШОС), Асоціація країн Південно-Східної Азії (АСЕАН) і БРІКС.

"Тому ми шукаємо різні можливості, як поліпшити наш товарообіг з усіма цими економічними об'єднаннями", - підкреслив він.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 997 | Додав: adminA | Теги: Митним союзом і ЄС, Вибір, Україн, Коморовський | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]