Чт, 2024-03-28, 21:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:52
Українська митниця з приходом літа переходить на нові правила
Інші останні Економічні новини


З 1 червня українцям, які повертаються з-за кордону, і іноземцям, що в'їжджають до нас, можна буде ввезти без оплати мита (10% від вартості) товару на суму до 1000 євро - набуває чинності Митний кодекс (ТК), передає Сегодня.

Як роз'яснив один з авторів МК нардеп Євгеній Царьков (КПУ), в ньому об'єднані 65 законів, з'явився принцип пост-аудиту - можливості перевірити реальну вартість товару після його ввезення в Україну, і введена персональна відповідальність митника за порушення.

"Митник перестав бути всемогутнім, його права обмежені перевіркою правильності оформлення документів на вантаж (документів стало удвічі менше - 14 замість 28) для бізнесменів, а для громадян - контролем за ввезенням і вивезенням заборонених товарів (зброя, дорогоцінні метали, антикваріат) без належного оформлення, - говорить Царьків. - Це повинно прибрати з митниці корупцію, адже немає сенсу, наприклад, давати мзду за пропуск машини з квітами, якщо документи в порядку, але інспектор вважає, що ціна занижена - все одно максимум через 4 години він зобов'язаний дозволити в'їзд.

Крім того, істотно, з 200 до 500 - 1000 євро, збільшена сума безмитного ввезення товарів туристами, це важливо, адже на 200 євро можна купити тільки сувеніри, тому усі реально провозили більше, почуваючи себе злочинцями".

Також Царьков вважає, що новий МК дозволить скоротити кількість митників удвічі (зараз близько 19 тис людей). Митники сприймають новий кодекс по-різному.

"Скорочень не боїмося, адже відкривається новий термінал D у Борисполі, роботи вистачить усім. Збільшення дозволеної вартості товарів, що ввозяться, понизить доходи бюджету, але ми станемо ретельніше перевіряти, збори і виростуть", - говорить прес-секретар Київською облтаможни Марина Болицок.

А ось екс-співробітник митниці Ірина упевнена, що багато інспекторів, контролюючих проїзд машин з товаром, звільняться, адже місця перестануть бути "хлібними", або, якщо не буде суворого контролю згори, почнуть активніше кришевати "сірих" імпортерів (ввезення за заниженою вартістю), побори з яких виростуть. Їм вигідніше відкупитися, ніж підпасти під пост-аудит".

Як повідомлялося, Верховна Рада 13 березня ухвалила доопрацьований Митний кодекс із пропозиціями президента України.

Парламент підтримав норму Митного кодексу, що передбачає його запровадження з першого числа другого місяця після його публікації, тобто з 1 травня.

За інформацією голови парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталія Хомутинніка, в допрацьованому проекті враховані всі пропозиції президента України, деякі враховані редакційно.

19 квітня Президент Віктор Янукович підписав Митний кодекс України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1228 | Додав: adminA | Теги: нові правила, Українська митниця | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]