Пт, 2024-03-29, 00:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:39
Уламки літака Качинського Польща хоче отримати від Росії через Гаазький суд
Інші останні Новини Європейського Союзу

Польща може направити скаргу до Міжнародного суду в Гаазі через дії Росії, яка не видає державі уламки літака екс-президента Лєха Качинського.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський в ефірі TVP1, повідомляє "Укрінформ".

Він зазначив, що держава вже зверталася до адміністрації екс-президента США Барака Обами з цим проханням у 2015 році, втім у штатах не допомогли. За його словами, тоді у Обами було інше бачення відносин з Росією, він, зокрема, мріяв про "перезавантаження".

Таким чином міністр має намір знову обговорити це питання у США, але тепер з адміністрацією Дональда Трампа.

 "Думаю, ми подамо скаргу до Міжнародного суду у справі про уламки літака. Однак це вимагає остаточного рішення", - наголосив Ващиковський.

Польща планує подати скаргу до Міжнародного суду в Гаазі на дії Російської Федерації, яка майже сім років утримує на своїй території уламки літака, що зазнав аварії у Смоленській катастрофі.

Як стало відомо, російська сторона відмовляється повертати уламки судна офіційній Варшаві.

"Думаю, ми подамо скаргу до Міжнародного суду у справі про уламки літака. Однак, це вимагає остаточного рішення", - повідомив Ващиковський.

Він наголошує, що Польща вже зверталася до США з проханням допомогти у поверненні уламків літака Ту-154М, але адміністрація президента Барака Обами не посприяла в цьому.

"Я звертався у грудні 2015 року. Обама мав інше бачення відносин з Росією. Це була постійна мрія про перезавантаження", - підкреслив чільник польського МЗС.

Як відзначив Ващиковський, багато країн взагалі не мали уявлення, що справу Смоленської катастрофи не врегульовано, адже ніхто з польської влади раніше не просив їх про допомогу.

Крім того, як стало відомо, упродовж найближчого місяця він здійснить візит до США, адміністрації президента Дональда Трампа для обговорення відповідного питання.

Як відомо, на світанку 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація прямувала на відзначення 70-ї річниці Катинського злочину.

У катастрофі загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака, серед яких було президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Нагадаємо, у грудні 2016 року під час ексгумацій жертв Смоленської авіакатастрофи виявили підміну тіл. А от у листопаді торік слідство встановило, що Росія на 90% збрехала щодо експертиз тіл загиблих у катастрофі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 688 | Додав: adminA | Теги: уламки літака Качинського, Польща, Гаазький суд, Росія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]