Пт, 2024-03-29, 13:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:57
Умови приватизації ОПЗ за 13,2 млрд гривень Кабмін затвердив. Росіянам заборонять його купувати
Інші останні Економічні новини

Кабінет міністрів затвердив умови приватизації 99,6% акцій одного з найбільших в Україні виробників хімічної продукції - Одеського припортового заводу (ОПЗ) зі стартовою ціною пакета акцій підприємства у розмірі 13,175 млрд грн, передає УНІАН.

Голова Фонду державного майна України (ФДМУ) Ігор Білоус під час виступу на засіданні уряду зазначив, що таку ціну було сформовано за результатами незалежної оцінки пакета акцій і затверджено конкурсною комісією з приватизації заводу.

Під час обговорення стартової ціни пакета акцій ОПЗ народний депутат Андрій Журжій повідомив про те, що у 2009 році на аукціоні з продажу даного підприємства, результати якого ФДМУ скасував, кінцева ціна становила 620 млн дол., тому потрібно встановити вищу ціну на основі раніше сформованої вартості заводу на минулому аукціоні.

"Ціна встановилася на рівні 620 млн дол. Логічно відштовхуватися від 600 мільйонів доларів. Тоді Фонд держмайна скасував результати аукціону, оскільки вона (ціна) виявилася занадто низькою", - сказав він.

У свою чергу міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів зазначив, що при встановленні початкової ціни необхідно враховувати курс долара.

"На початок 2009 року початкова ціна Одеського припортового заводу становила 4 мільярди гривень, або 494 мільйона доларів. Курс тоді був 8,1 гривні за долар. Станом на 16 травня 2016 року курс дорівнював 25,1 гривні за долар. Ціна 13,175 мільярда гривень, або 522 мільйона доларів. Навіть з урахуванням курсу стартова ціна зараз вища на 28 мільйонів доларів", - сказав міністр, додавши, що не можна порівнювати кінцеву ціну пакета акцій заводу за результатами аукціону і його стартову ціну.

Раніше Білоус зазначив, що початкова ціна пакета акцій ОПЗ має бути не менше за 500 млн дол. Радник з приватизації UBS оцінив завод у діапазоні від 400 млн дол. до 700 млн дол., оскільки ціна залежатиме від кон`юнктури на ринку сировини, політичної ситуації, прозорості процесу продажу.

За його словами, основними потенційними покупцями держпакета акцій Одеського припортового заводу є норвезька компанія Yara, американські IBЕ Trade, Koch Fertilizers, CF Industries і польська Ciech.

Гройсман: весь світ зможе поторгуватися за ОПЗ, крім агресора

В аукціоні на купівлю Одеського припортового заводу зможуть взяти участь компанії з усього світу, окрім тих, що пов'язані із Росією. Про це у середу під час засідання Кабміну заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, передає "Українська Правда".

"Зараз мова йде про те, щоб була публічність, відкритість аукціону, що буде оголошений Україною (стосовно продажу ОПЗ – ред.). Всі, весь світ зможе взяти участь, окрім тих, хто пов'язаний з країною-агресором. І ринок врегулює цю ціну", - сказав він.

"Якщо раніше під час приватизації робили кваліфікаційні вимоги до покупців такі, що ці вимоги говорили, що тільки така і така компанія в Україні, наприклад, може придбати цей актив, тому що саме вона підпадає під критерії. А більше жодної компанії у світі немає такої, щоб підпадала під ці критерії", - додав він.

За його словами тепер же "критеріїв немає".

"Весь світ має прийти і ми маємо продемонструвати якісну публічну приватизацію", - сказав він.

Білоус також додав, що Україна не допустить до продажу 99,6% акцій ОПЗ потенційних покупців з Росії.

"Згідно з новою редакцією закону ("Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення процесу приватизації" - ред.), ми не допустимо до участі у приватизації не тільки російські компанії, а й компанії зі списку FATF (група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей - ред.), з офшорних зон", - сказав він.

Білоус зазначив, що потенційний покупець також повинен буде надати інформацію про свого кінцевого бенефіціара.

За словами голови фонду, ФДМУ закінчив майже всі етапи з підготовки ОПЗ до приватизації.

"На сьогодні завод має не тільки міжнародну фінансову звітність, оброблену усіма міжнародними радниками, а й матиме міжнародний екологічний аудит", - сказав Білоус.

Умовами купівлі ОПЗ для інвестора будуть модернізація підприємства, заборона на звільнення працівників протягом 6 місяців, після чого звільнення може бути лише у координації з профспілками, підтримання екологічної безпеки діяльності заводу.

Нагадаємо, 31 березня 2016 року Стокгольмський арбітраж задовольнив клопотання Ostchem Holding Limited Дмитра Фірташа і наказав ПАТ "Одеський припортовий завод" до 31 серпня 2016 року утриматися від відчуження або обтяження своїх необоротних активів. Голова ФДМУ Ігор Білоус повідомив, що рішення Стокгольмського суду жодним чином не вплине на плани щодо приватизації ОПЗ і на процеси, які вже було розпочато і які ніхто не збирається зупиняти.

Як повідомлялося, Фонд держмайна України має намір оголосити аукціон про приватизацію ПАТ "Одеський припортовий завод" у другій половині травня і провести його в червні.

Зазначимо, всі рішення арбітражу, а саме торгової палати Стокгольмського суду, повинні бути підтверджені на території України.

Одеський припортовий завод (м. Южне, Одеська обл.) – другий за величиною виробник аміаку і карбаміду і третій – з випуску азотних добрив в Україні. Підприємство також здійснює перевантаження хімічної продукції, що надходить з країн СНД, на експорт. Завод є монополістом на загальнодержавному ринку спеціалізованих послуг з прийому, охолоджування і перевантаження аміаку.

Завод перебуває в переліку підприємств на приватизацію з 2015 року. Фонд державного майна України (ФДМУ) витратив майже 1 млн дол на технічну підготовку до приватизації підприємства. Потенційними учасниками торгів вважаються близько 10 покупців, і ФДМУ розраховує вже наприкінці липня 2016 року закрити операцію з продажу 99,6% акцій ОПЗ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 690 | Додав: adminA | Теги: росіяни, 2 млрд гривень, приватизація ОПЗ, Кабмін, заборона, 13 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]