Пт, 2024-04-19, 22:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:42
Унікальна опера Влада Троїцького про Іова повертається до Києва після світових гастролей. ВІДЕО
Інші останні Культурні новини

Прем’єра "IYOV" – містично-театрального дійства для препарованого рояля, ударних, віолончелі та солістів – у оновленій версії відбудеться 1 березня у Палаці "КПІ".

Про це повідомляє адміністрація "ГОГОЛЬFEST" на сторінці у Facebook.

Нова опера "IYOV" створена за книгою Йова зі Старого Заповіту – праведника, який жив на схід від Палестини близько 2000–1500 років до Р. Х. - та з використанням латинських сакральних текстів. Її написано в синтетичному жанрі, що вперше в історії світової музики поєднав у собі оперу, реквієм та ораторію. Над оперою працювали режисер Влад Троїцький, композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко, автори відеодекорацій Tenpoint VJ’s та виконавці: Мар’яна Головко (сопрано), Анна Марич (сопрано), Олександра Мельє (мецо-сопрано), Андрій Кошман (баритон), Руслан Кірш (баритон), Антон Литвинов (бас), Єлизавета Курбанмагомедова (голос), Жанна Марчинська (віолончель), Андрій Надольський (ударні), Ілля Разумейко (рояль), Роман Григорів (диригент).

Проект було вперше представлено на головній сцені фестивалю сучасного мистецтва ГОГОЛЬFEST у вересні 2015 року. Упродовж 2015 року оперу "IYOV" презентували в Австрії , Китаї та США.

Композитор Роман Григорів розповів Cultprostir: "В рамках цієї опери ми працювали з командою, яка вже мала досвід роботи над попередньою оперою Влада Троїцького "Коріолан". Вони створювали оперу в реальному часі, без нот, це була для них значною мірою імпровізація, і ця імпровізація кожного разу мала ті чи інші художні якості. Ми знайшли багато нових форм і нових моделей співпраці, співіснування артистів, композиторів і режисера. Для нас, професійних композиторів, це був унікальний досвід. Склад виконавців – чудовий, вони здатні творити неймовірні речі за дуже стислий проміжок часу. Фактично, ми написали оперу на півтори години за два тижні роботи. Думаю, на кожному з нас це лишило відбиток на все життя".

Додамо, що біблійний сюжет про Йова (у лику святих – Багатостраждальний) розповідає не лише Старий Заповіт, а й мусульманський Коран, у якому праведник відомий під ім'ям Айюб і є одним з пророків ісламу.

Зазначимо, що якщо опери з використанням текстів релігійних книг і навчань ставляться не вперше – наприклад, опера з трилогії "Портрет" Філіпа Гласса "Сатьяграха" (термін, що позначає тактику ненасильницької боротьби проти несправедливості) з текстом з давньоіндійської літературної пам'ятки "Бхагавад-гіти" про філософа, ідеолога боротьби за незалежність Індії Махатму Ганді - то опери в жестовому виконанні для глухих дійсно можна вважати унікальними.

Втім, ще одним прикладом незвичної опери є твір британського композитора Джуліана Вогстафа під назвою "Тест Тьюрінга", в якому за допомогою трьох чоловічих і трьох жіночих голосів, оркестру із 12 музикантів та спів комп'ютера було повідано історію про штучний інтелект.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 728 | Додав: adminA | Теги: Іов, світові гастролі, опера Влада Троїцького, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]