Пт, 2024-04-19, 10:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:37
Уряду Рада надала право запроваджувати мораторій на виплати зовнішніх боргів
Інші останні Економічні новини

Верховна Рада України підтримала у першому читанні та в цілому урядовий законопроект № 2898 "Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом".

За відповідне рішення у вівторок, 19 травня, проголосували 256 нардепів при 226 мінімально необхідних, передає "РБК-Україна".

Також Рада підтримала у першому читанні та в цілому урядовий законопроект №2899 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв'язку з прийняттям закону України "Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом". За відповідне рішення проголосували 234 нардепи за 226 мінімально необхідних.

Закон поширюється на всі державні та гарантовані державою зовнішні зобов'язання, включені в реструктуризаційний процес, за винятком єврооблігацій Укрексімбанку, Ощадбанку та Укрзалізниці.

У свою чергу зміни до Бюджетного кодексу тимчасово припиняють дію деяких положень кодексу, які передбачають зобов'язання Мінфіну здійснювати обслуговування та погашення державного і гарантованого державою боргу, щодо якого було ухвалено відповідне рішення.

Як заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час представлення відповідного законопроекту у парламенті, мова йде про приватних кредиторів, які є власниками зовнішнього державного боргу.

"Ця боргова операція не має жодного негативного впливу ні на українські банки, ні на валютний курс", - заявив Яценюк

Він зазначив, що довіра кредиторів до України буде більшою, оскільки економіка України буде здоровішою.

"Нам необхідно додатково отримати від цієї реструктуризації дохід на суму близько 15 млрд дол. США. Зараз уряд просить вас надати право Кабінету міністрів - підкреслюю, право, а ми приймемо рішення, чи скористатися ним - на введення мораторію на зовнішні зобов'язання", - заявив Яценюк.

Ці проекти законів дають уряду право призупинити виплати за деякими зовнішніми зобов'язаннями державних та гарантованих державою боргів України, що зазначено в додатку до відповідної постанови Кабміну. А в разі атаки недобросовісних кредиторів на Україну цей мораторій захищає активи держави і державного сектора.

За словами керівника фракції Радикальної партії Олега Ляшка, ухвалення закону про надання права Кабінету міністрів на мораторій з виплати зовнішнього боргу дозволить не виплачувати Російській Федерації 3 млрд дол., які вона вимагає повернути, передає "Інтерфакс-Україна".

"Закон, який зараз пропонує ухвалити уряд (ми підтримаємо цей закон) дає право уряду встановлювати мораторій на виплату боргів, зокрема, 3 млрд дол., через які Росія зараз викручує руки, щоб ми їх повернули. Цей закон дасть змогу не платити Росії 3 млрд дол., які вона зараз вимагає, щоб ми виплатили", - пояснив він у кулуарах парламенту напередодні голосування.

Як повідомлялося, сьогодні Кабмін звернувся до Ради з проханням надати йому право мораторію на виплати зовнішніх боргів.

У Кабміні нагадали, що чотирирічна програма з Міжнародним валютним фондом (МВФ) передбачає виділення 17,5 млрд доларів і додатково 7,2 млрд доларів фінансування двосторонніх партнерів та міжнародних фінансових організацій, проте в період її дії необхідно заощадити ще 15,3 млрд доларів виплат за зовнішньому комерційному боргу, для чого і ініційовані переговори із зовнішніми кредиторами.

Після затвердження МВФ нової чотирирічної програми розширеного фінансування для України на 17,5 млрд дол., Мінфін з 13 березня почав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу. Україна запропонувала утримувачам її облігацій обговорити скорочення суми основного боргу та купонних виплат, а також продовження термінів обігу паперів.

Уряд також включив у реструктуризацію єврооблігації Києва, державних Ощадбанку та Укрексімбанку, Укрзалізниці, однак вказані позичальники будуть вести консультації з кредиторами з приводу умов реструктуризації їхніх позик як окремі юрособи.

Згідно з програмою з МВФ, угоди щодо зміни умов запозичень повинні забезпечити виконання Україною трьох кількісних зобов'язань: економія на зовнішніх платежах за боргами держави і гарантованих державою і суб'єктів держсектора на суму приблизно 15,3 млрд дол. за період реалізації програми МВФ; забезпечення до 2020 року співвідношення державний борг/ВВП на рівні не вище ніж 71% ВВП; підтримання загальних потреб у фінансуванні бюджету за борговими операціями в середньому на рівні 10% ВВП (максимум 12% ВВП на рік) в 2019-2025 рр.

Натомість найбільші утримувачі українських паперів не хочуть погоджуватися на списання основної суми боргу, вважаючи, що заявлений масштаб скорочення виплат, який має становити приблизно 15 млрд дол. за чотири роки дії програми EFF, занадто великий.

І хоч Україна запросила Росію на переговори з рефінансування боргу, РФ вимагає виплати 3 млрд дол. наприкінці 2015 року, відмовляючись від участі в реструктуризації.

Українська делегація мала намір під час весняної сесії Світового банку і МВФ у Вашингтоні 17 квітня представити кредиторам стан боргової операції.

Мінфін України наполягає на необхідності досягти угоди про реструктуризацію в червні - до першого перегляду програми МВФ, однак експерти прогнозують, що успіхом буде реструктуризація боргу і на початку осені цього року, а її затягування не призведе до припинення фінансування за програмою EFF.

Луценко: закон про право мораторію на виплату зовнішніх боргів дасть змогу або домовитися з кредиторами, або піти в технічний дефолт

Лідер фракції "Боку Петра Порошенка" Юрій Луценко вважає, що урядовий закон про право запровадження мораторію на виплату зовнішніх боргів дасть змогу або домовитися з кредиторами, або піти в технічний дефолт.

Як передає УНІАН, про це Луценко сказав під час обговорення законопроектів перед голосуванням.

Депутат зазначив, що це не простий документ, який "дасть можливість або домовитися з кредиторами, або ми увійдемо у технічний дефолт".

"Ми це усвідомлюємо і ми даємо можливість уряду вирулити ситуацію", - сказав Луценко і додав, що країна перебуває у дуже важкій економічній ситуації.

Відповідно, зауважив він, ухвалюється адекватне цій ситуації, але дуже важке рішення.

Яценюк: Україна витратить 90 млрд грн на обслуговування держборгу до кінця року, виплати за всіма боргами за 4 роки становитимуть 47 млрд дол.

Україна в рамках виконання своїх боргових зобов'язань до кінця 2015 року витратить на обслуговування держборгу близько 90 млрд грн.

Про це повідомив, виступаючи в парламенті, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

При цьому, за його словами, загальний обсяг боргових платежів за зовнішніми та внутрішніми боргами в найближчі 4 роки становитиме близько 47 млрд дол.

При цьому Яценюк нагадав, що загальний обсяг держборгу на поточний момент становить близько 70 млрд дол, причому основна його частина - близько 40 млрд дол. - була сформована за часів президентства Віктора Януковича.

"Тільки цього року сума на зовнішні виплати дорівнює сумі, яка передбачена в бюджеті на всю національну безпеку і оборону, а це – 90 млрд грн", - сказав Яценюк.

"За 4 роки Україна має віддати тільки зовнішніх боргів 30 млрд дол. США. Крім зовнішніх боргів, ми маємо віддати внутрішні борги – це ще близько 17 млрд дол. Тобто, ми винні 47 млрд дол. З кишень українців ми сплачувати ці борги більше не можемо", - додав він.

Згідно із поправками, внесеними профільним комітетом, цей закон діє лише до 1 липня 2016 року, зазначає "Українська правда".

Таким чином, Рада дозволила зупиняти виплату за облігаціями зовнішнього держзайму та кредитами державних підприємств. Ці позики датуються в основному часами Януковича, але є кредити і часів президентства Віктора Ющенка – 2005-2009 роками.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 880 | Додав: adminA | Теги: рада, уряду, запроваджувати мораторій, виплати зовнішніх боргів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]