Пт, 2024-04-19, 04:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:38
В атмосфері біля Землі почався дивний протонний шторм, який може мати наслідки
Інші останні Новини світу науки і технологій

Потік сонячних протонів, що приходять до Землі від Сонця, різко зріс ввечері 26 листопада. "Протонний шторм", за прогнозами фахівців, може вплинути на високочастотний радіозв'язок в полярних регіонах, передає РИА "Новости".

Протонне зростання пов'язане з "викидом волокна в західній частині сонячного диска", пояснив керівник центру прогнозів космічної погоди Інституту земного магнетизму, іоносфери і поширення радіохвиль Сергій Гайдаш.

"Це джгут сонячної речовини, закручений сильним магнітним полем. Це значно слабкіша подія, ніж корональний викид", - пояснив він.

Як правило, значне зростання потоку протонів та інших часток поблизу Землі пов'язане з корональними викидами на Сонці - викидами гігантських мас сонячної плазми.

Потік цієї плазми досягає Землі через один-два дні, але зростання потоку протонів відзначається вже через кілька годин після викиду. Прихід основної маси викиду може викликати обурення в магнітосфері планети - магнітну бурю.

"Згідно з моделями, виходить, що все-таки цей викид прийде завтра-післязавтра, і ми прогнозуємо малу магнітну бурю", - сказав Гайдаш.

Утім, він не виключив, що майбутня магнітна буря (початок якої прогнозується в другій половині дня 28 листопада) може дістати глобальний характер і позначитися на деяких регіонах планети.

Раніше повідомлялося, що спалах, що відбувся на Сонці 22 вересня, спровокував потужну хвилю, яка пішла по всій видимій поверхні Сонця, і через пару днів позначився на Землі у вигляді невеликої магнітної бурі.

Спостереження з космічної обсерваторії NASA SDO (Solar Dynamics Observatory) свідчать, що потужні вибухові процеси на Сонці - сонячні спалахи - приносять до межі земної атмосфери втричі більше енергії, ніж вважалося раніше.

Наприкінці червня британські астрофізики попередили уряд країни про те, що в найближчі 18 місяців на Землі станеться найсильніша за останні 150 років магнітна буря, викликана масштабними спалахами на Сонці. Найсильніша за останні п'ять років магнітна буря почалася на Землі в ніч проти 6 серпня.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1067 | Додав: adminA | Теги: сонце, протонний шторм | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]