Чт, 2024-03-28, 21:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:58
В другу річницю повстання в Бахрейні з'явилися барикади і почалися сутички з поліцією
Інші останні Новини світу
Жителі Бахрейну 14 лютого заповнили вулиці столиці країни Манами, вимагаючи політичних реформ, зокрема розширення прав парламенту, повідомляє Associated Press.

У деяких районах столиці на вулицях з'явилися барикади, а демонстранти почали битися з поліцією. За сформованою традицією, у правоохоронців полетіло каміння і пляшки із запальною сумішшю, а у відповідь - заряди зі сльозоточивим газом.

Таким чином місцеві шиїти відзначили другу річницю повстання 2011 року, жорстоко придушеного за допомогою сусідньої Саудівської Аравії.

Шиїти становлять приблизно 70 відсотків населення країни, проте фактично вони відсторонені від управління державою. Крім того, вони постійно піддаються дискримінації за релігійною ознакою. Фактичним же джерелом влади в Бахрейні є сунітська меншина на чолі з королівським сімейством Аль-Халіфа.

Король Хамад призначає уряд з числа своїх родичів, який відповідає тільки перед ним. Парламент Бахрейну носить в основному консультативний характер.

У минулому правляча сім'я кілька разів заявляла про готовність до діалогу з опозицією, однак висувала при цьому жорстку умову: уряд у будь-якому випадку повинен звітувати лише перед королем. Опозиція вважає, що в такому випадку переговори споконвічно позбавлені сенсу, тому люди і далі будуть виходити на вулиці.

Захід в цій ситуації підтримує авторитарного правителя, а не народ. Це пояснюється тим, що в Бахрейні розташований ряд важливих військових баз, включаючи штаб П'ятого флоту США. Крім того, Захід побоюється, що встановлення у Бахрейні демократичного правління призведе до перетворення цієї країни в колонію шиїтського Ірану, який активно підтримує одновірців у Бахрейні.

Акції протесту шиїтів почалися в лютому 2011 року на хвилі революційних подій у Тунісі та Єгипті. Шиїти вимагали проведення демократичних перетворень, створення додаткових робочих місць та надання їм таких же прав, якими володіє сунітську меншину, до якого належить перебуває при владі вже 200 років династія Аль Халіфа. Шиїти стверджують, що вони не мають рівних можливостей з сунітами в отриманні соціальних пільг і працевлаштуванні.

Пік заворушень припав на середину лютого - середину березня 2011 року, але до кінця березня вони пішли на спад після введення на острів саудівських військ та еміратських поліцейських. У зіткненнях демонстрантів з силами безпеки тоді загинули декілька десятків осіб. Протести відновилися з новою силою восени 2012 року.

Раніше повідомлялося, що у червні 2012 року десятки тисяч учасників антиурядових демонстрацій вийшли на вулиці Бахрейна. Акцію протесту спровокувало чергове затримання відомого правозахисника Набіля Раджаба.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1026 | Додав: adminA | Теги: барикади, сутички з поліцією, Бахрейні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]