Чт, 2024-05-09, 13:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

07:50
В небезпеці перебуває заповідник "Києво-Печерська Лавра"
Інші останні Релігійні новини

ЮНЕСКО рекомендувала додати до переліку об’єктів світової спадщини в небезпеці ще два об’єкти в Україні, серед яких — Національний заповідник "Києво-Печерська Лавра".

В ЮНЕСКО відмітили, що масштаби впливу обстрілів на історичний центр міста ширше за ті, які очікувались на початку.

"ЮНЕСКО нещодавно рекомендувала додати до переліку об’єктів Світової спадщини в небезпеці ще 2 об’єкти в Україні, з огляду на загрозу їхньому збереженню. Це собор святої Софії та прилеглі чернечі будівлі, Києво-Печерська лавра — у Києві, а також ансамбль історичного центру Львова", — про це під час брифінгу заявила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі.

Культура має велику вагу та впливає на стійкість нації під час війни, як запевняє Бардескі. Остаточне рішення щодо цих об’єктів комітет Світової спадщини ЮНЕСКО ухвалить на зустрічі цього вересня.

Керівниця місії ЮНЕСКО підбила підсумки візиту до Одеси після обстрілів 20-23 липня. Відбулось комплексне технічне оцінювання шкоди, завданої культурним та релігійним цінностям.

Воно включило інвентаризацію та документування обʼєктів, оцінювання структурної цілісності та візуальний огляд стійкості будівель для визначення ступеня їхнього пошкодження.

ЮНЕСКО мобілізувала фінансування для перших робіт в Одесі через фонд для надзвичайних ситуацій.

А звіт ЮНЕСКО про завдану Одесі шкоду можна буде використати в міжнародних судах.

"Були приклади цього в минулому, зокрема у випадку завдання шкоди спадщині в Тімбукту, Малі, у 2013 році. Документація ЮНЕСКО була використана Міжнародним кримінальним судом для розслідування", — заявила К’яра Децці Бардескі.

ЮНЕСКО загалом зафіксувало збитків для культурної спадщини в Україні на 2,5 мільярда доларів, але за наступні 10 років ця цифра, як прогнозується, росте до 7 мільярдів.

"Внаслідок російської агресії пошкоджені 274 об’єкти культурної спадщини, з них 38 — на Київщині, — ЮНЕСКО". Нещодавно міжнародна організація оновила перелік пам’яток у різних регіонах України, що постраждали внаслідок бойових дій.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 537 | Додав: admin | Теги: Києво-Печерська лавра, ЮНЕСКО, заповідник | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]