Вт, 2024-04-16, 15:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:03
В офшорах осідають сотні мільйонів гривень харківського "Електроважмашу" - ЗМІ
Інші останні Кримінальні новини

Харківський державний завод "Електроважмаш" втрачає сотні мільйонів гривень надходжень від експортних контрактів через посередників в офшорних зонах, де осідають гроші.

Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми", передає Радіо Свобода.

Майже 70% експорту товарів, робіт, послуг завод здійснює через непрямі контракти. Близько 90% посередницьких контрактів укладено з двома британськими фірмами Pitfield Traders і ATG Overseas при тому, що більшість кінцевих споживачів продукції підприємства є резидентами Росії.

Згідно з даними комерційного реєстру Великобританії, компанія ATG Overseas зареєстрована на Домініканську фірму West-East Plc. Директором є юрист Едвард Петро-Мірс. За даними британської газети The Guardian, він представляє одну з найбільших у світі імперій офшорних компаній, де він діє від імені анонімних клієнтів.

Друга британська компанія Pitfield Traders, з якою працює харківський "Електроважмаш", зареєстрована на юриста Роберта Харлі. Він же є директором цієї фірми з капіталом в два фунти стерлінгів, тобто близько 60 гривень.

Згідно з митними базам, в січні 2015 року "Електроважмаш" продав британській фірмі продукції на суму еквівалентну 260 тисячам доларів. У тому ж місяці її перепродали російській компанії "ЕЛМАШ-ЛТО" за понад 320 тисяч доларів, тобто на чверть дорожче.

Схожа операція була в лютому. Тоді завод продав британській фірмі електродвигуни на 94 000 доларів. А російська "ЕЛМАШ-ЛТО" заплатила за них 115 000, тобто на 20% більше.

Таким чином, "Електроважмаш" недоотримав 20-25%, які залишилися британській фірмі-посереднику, існування якої не дає ніякої економічної вигоди заводу.

Чинний і вже колишній директори вважають, що в існуванні фірм-посередників немає нічого страшного.

"Це наші замовники і це не офшорні компанії. Вони вийшли на нас із замовленнями, і ми їм поставляємо нашу продукцію", - заявив виконувач обов'язки директора держпідприємства "Електроважмаш" Дмитро Костюк.

Журналісти "Схем" навідалися до фірм-посередників по їх лондонськими офіційним адресами і переконалися, що це просто місця масової реєстрації компаній з усього світу і ніяких послуг, крім юридичної адреси, вони не надають.

ДП "Електроважмаш" належить до сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Це підприємство виробляє обладнання для багатьох видів електростанцій: гідро- і турбогенератори для теплових і атомних електростанцій. Другий основний вид продукції - тягове обладнання для тепловозів і електровозів.

Відзначимо, ДП "Електротяжмаш" увійшло до затвердженого Кабміном переліку 50 підприємств державного сектору економіки, які мають найбільші за розміром активи станом на 31 грудня 2014 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 809 | Додав: adminA | Теги: офшори, сотні мільйонів гривень харківськог, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]