Чт, 2024-03-28, 11:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:56
В опозиції визначилися, як дадуть вирішальний бій "кнопкодавам". ВІДЕО
Інші останні Політичні новини

Поки депутати голосуватимуть чужими картками, годі домогтися змін у країні. Щоб припинити практику "піанізму" в парламенті партія "УДАР" виробила план дій, який складається з 5 пунктів. Про це заявив лідер фракції Віталій Кличко 14 січня під час брифінгу, повідомили у прес-службі політсили.

"Я знаю, що багато громадян очікувало від мене досягнення справедливості кулаками. Але ми проаналізували досвід попередніх скликань Ради. Силові методи результату не дають. Ми будемо діяти інакше. І в парламенті, і поза ним. Працювати на результат", - зазначив Кличко.

Ось такі кроки озвучив лідер партії:

"1. УДАР оскаржить схвалені за допомогою голосування чужими картками рішення Верховної Ради. За ініціативою УДАРу опозиція під час голосування за звільнення і призначення голови НБУ перебувала у секторі партії влади і зафіксувала чимало порушень Конституції і регламенту. Кличко підкреслив, що представники УДАРу з усіх регіонів України подають позови до Адміністративного суду на дії ВР щодо порушення Конституції і регламенту. Ці позови політик обіцяє доповнити відео порушень голосування і закликає журналістів оприлюднювати фото- і відеоматеріали, які фіксують неперсональне голосування у парламенті та передавати їх в УДАР.

2. Депутати від УДАРу звернуться до Конституційного Суду України для визнання неособистого голосування неконституційним. За словами Віталія Кличка, таке рішення стане підставою для визнання незаконним голосувань чужими картками і дозволить ставити питання про відповідальність за неособисте голосування.

3. УДАР ініціює розгляд легітимності голосувань у парламенті профільними комітетами. Відкриті слухання з цього питання у комітеті з питань Регламенту та депутатської етики. "Я також прошу провести слухання у Комітеті з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, який очолює представник нашої фракції Віктор Чумак. Зробити аналіз усіх випадків порушення Конституції щодо особистого голосування. Перевірити, чи були в Україні депутати, чиї картки голосували – існують фото- та відео докази їхньої відсутності на робочому місці", - зазначив лідер УДАРу.

4. Вже з початку наступної сесії УДАР буде контролювати письмову реєстрацію народних депутатів перед кожним засіданням. "Ми вимагатимемо від спікера оголошувати, хто з депутатів відсутній, і блокувати їхні картки", - наголосив політик.

5. УДАР вимагає введення в дію сенсорної кнопки – системи "Рада-3". Кличко зазначив, що відповідна постанова була зареєстрована депутатами від фракції "УДАР" ще на першому засіданні Верховної Ради нового скликання".

"До введення в дію системи особистого голосування Верховна Рада не повинна працювати у сесійному режимі. Якщо цього не буде зроблено, опозиція спільно повинна висловити політичну недовіру спікеру. Він порушує Конституцію і регламент, не чує вимог опозиції і виконує вказівки Адміністрації президента. Це не європейські підходи до роботи парламенту. І за це має бути політична відповідальність", - підкреслив лідер УДАРу.

13 грудня 2012 року народний депутат від опозиції Володимир Ар'єв поділився цікавою думкою про те, як домогтися особистого голосування.

"Тут у нас виникла одна ідея: зробити картку для голосування одночасно посвідченням народного депутата. Тоді ніхто не буде віддавати своє посвідчення іншим, адже не зможе зайти в будівлю ВР. Будемо подавати внесення змін до законів", - заявив опозиціонер.

Томенко: опозиція просить Рибака протестувати систему "Рада-3"

Народні депутати від опозиції звернулися до спікера Верховної Ради Володимиру Рибаку з проханням пройти тестування системи "Рада-3" для її запуску 5 лютого ц.р. Про це заявив заступник глави партії "Батьківщина" Микола Томенко на брифінгу, передає РБК-Україна.

"Я збираю групу депутатів, які до 5 лютого готові пройти тестування в рамках використання системи для голосування "Рада-3"... Ми готові на особистому прикладі довести необхідність використання персональної системи "Рада-3", протестувати, щоб з початком нової сесії її увімкнули", - повідомив Томенко.

Також Микола Томенко розповів, що 22 депутати від Партії регіонів проголосували за призначення нового голови Нацбанку Ігоря Соркіна, не зареєструвавшись письмово.

Він надав журналістам списки письмової реєстрації та поіменного голосування за Соркіна, з яких видно, що проголосували не зареєструвавшись, зокрема, Олександр Волков, Інна Богословська, Юрій Іванющенко, Віталій Хомутиннік, Артем Щербань та інші.

"Голосування відбулося об 11.11. Уявити, що десятки депутатів добігли за 10 секунд до зали, встигли зареєструватися, неможливо. Вони б збили купу людей у кулуарах. Тобто, 22 депутати від Партії регіонів, які фізично не були присутні у Верховній Раді, проголосували за Соркіна", - сказав Томенко.

Повний список депутатів, картки яких проголосували, за фізичної відсутності їхніх власників: Аркалаєв Н.Д., Богословська І. Д., Веревський А. М., Волков О. А., Денисенко А. П., Дудка О. І., Зубик В. В., Іванющенко Ю. В., Кацуба В. Н., Клімов Л. М., Лелюк О. В., Мисик В. Ю., Онищенко О. Р., Сальдо В. В., Селіваров А. Б., Тихонов В. М., Хомутиннік В. Ю., Царьов О. А., Циркін І. М., Чертков Ю. Д., Шаблатович О. М., Щербань А. В.

Він також зауважив, що наразі розглядається і можливість звернення до Європейського суду за зазначеним прецедентом з українським суддею Олександром Волковим. Водночас Томенко висловив особисту думку, що звернення до Європейського суду є контрпродуктивним, а більш продуктивним є введення в дію системи для голосування "Рада-3", яка передбачає "сенсорну кнопку".

Томенко також наголосив, що парламентська більшість сьогодні відмовляється запроваджувати цю систему, мотивуючи це тим, що "ця система шкідлива для потенції чи організму депутата". "Я прийняв для себе дуже непросте рішення. Я зі своїми колегами готовий пожертвувати здоров’ям, аби на мені протестували цю систему "Рада" під час зимових канікул", - сказав Томенко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 904 | Додав: nowyny | Теги: кнопкодави, опозиція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]