Сб, 2024-04-20, 10:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:00
В складі коаліції надасть Україні танки Leopard Польща. Що це значить
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Польща в складі міжнародної коаліції надасть Україні танки Leopard. Про це у Львові на зустрічі лідерів держав Люблінського трикутника заявив президент Польщі Анджей Дуда.

"Нещодавно ми дійсно ухвалили рішення про передачу такої підтримки Україні з боку Польщі. Рота танків Leopard буде надана в рамках коаліції", - підкреслив Дуда.

У Львові сьогодні відбулася зустріч президентів України, Польщі та Литви - Володимира Зеленського, Анджея Дуди та Гітанаса Науседи.

Володимир Зеленський на брифінгу для журналістів повідомив, що очікує позитивних новин щодо передачі Україні танків.

"Ми очікуємо спільного рішення, одна держава "Леопардами" нам не може допомогти", - зазначив він.

"З перших днів повномасштабного вторгнення ми відчуваємо підтримку наших братських народів Польщі та Литви", - наголосив президент України.

Під час зустрічі також була підписана Спільна декларація про підтримку членства України в ЄС та НАТО.

Про надання танків Leopard Анджей Дуда оголосив під час зустрічі з Володимиром Зеленським та президентом Литви Гітанасом Науседою у Львові

Постачання ЗСУ бронетехніки, зокрема танків, перебуває на порядку денному кількох урядів партнерів України. На Заході дедалі більше лунають голоси відомих політиків, які закликають надати допомогу для наступу українських військ якомога швидше, протягом тижнів.

На початку січня про надання Україні бронетехніки заявила низка країн. Німеччина оголосила, що надішле машини піхоти Marder, а Франція пообіцяла колісні броньовані AMX-10. Президент Байден заявив 5 січня, що США нададуть Україні бойові машини піхоти Bradley. Вже відомо, що Україна отримає 50 таких БМП, які ззовні нагадують танки.

Тим часом у Британії обговорюють постачання Україні танків Challenger 2. ЗМІ посиланням на власні джерела пише, що поки що мова йде про постачання 10 таких танків.

Боротьба за "Леопарди"

Бюро національної безпеки Польщі за участі президента Анджея Дуди та прем'єра Матеуша Моравецького 9 січня розглядало питання про постачання Україні танків Leopard. Про це заявив в інтерв'ю Radio ZET керівник бюро міжнародної політики канцелярії президента Якуб Кумоч.

"Справа на розгляді. Мова йде про символічну підтримку,  кілька десятків штук", - сказав він.

За словами Кумоча, така допомога може надійти від коаліції країн, самостійно Польща танки надавати не буде. Він також заперечив припущення, що Польща може віддати Україні всі 240 Leopard, які перебувають на озброєнні польської армії.

Раніше, 6 січня газета Wall Street Journal з посиланням на польського дипломата повідомила, що Польща розглядає прохання України поставити їй німецькі танки Leopard.

"Вони справді розглядають можливість дати що завгодно, лише щоб допомогти Україні", - розповів чеський чиновник, який залучений до поставок західної зброї в Україну. Він підтвердив цей запит.

Танки Leopard набагато краще озброєні та більш захищені, ніж машини, які раніше запропонували Україні Франція, Німеччина та США.

Польща має загалом 240 танків Leopard. Директор Польського Інституту міжнародних відносин - аналітичного центру у Варшаві - Славомір Дембський у коментарі виданню припустив, що держава може передати Україні всі ці танки, але тривалість передачі залежатиме від швидкості, з якою Варшава отримає нові танки від виробників у США та Кореї. Берлін також ще має схвалити передачу танків.

"Питання не в тому, чи це станеться, а в тому, коли", - сказав пан Дембський.

Він додав, що небажання Заходу надавати танки зменшилося після місяців дипломатичного тиску.

У 2022 році Польща поставила Україні 240 модернізованих радянських танків Т-72.

Президент Польщі Анджей Дуда та міністр оборони Маріуш Блащак на церемонії прийняття перших південнокорейських танків К2 у Гдині, 6 грудня 2022 року. Загалом Польща замовила в корейської компанії Hyundai Rotem 1000 танків K2

Український військовий експерт, голова фонду "Повернись живим" Тарас Чмут припустив в коментарі 8 січня, що рішення Польщі про надання Україні танків Leopard може запустити відповідну допомогу і з боку інших європейських країн.

"Мені здається, що "Леопарди" ми отримаємо швидше, ніж "Абрамси", американці чогось скептично до цього ставляться. Я абсолютно допускаю, що поляки зараз передадуть свої старі немодернізовані "Лео", а після цього відкриються двері для інших. Зараз перший крок буде, а після цього Європа почне скидуватися", - припустив він.

Серед німецьких політиків останнім часом зростає підтримка поставки Україні танків Leopard для боротьби з росією.

Віцеголови Бундестагу Катрін Ґерінґ-Еккардт і Вольфґанґ Кубікі 8 січня виступили за постачання Україні танків Leopard, повідомляла DW.

Але рішення про постачання танків Leopard поки що не отримує схвалення більшості у німецькому суспільстві, показало опитування від 6 січня.

Згідно з результатами опитування, проведеного соціологічним інститутом Insa на замовлення газети Bild am Sonntag, 50% респондентів відповіли негативно щодо можливості поставок танків Leopard, 38 % висловилися "за".

Віцеканцлер Німеччини Роберт Хабек не виключив поставку Україні танків Leopard

8 січня міністр економіки, віцеканцлер Німеччини Роберт Хабек в коментарі ARD заявив, що не може виключити поставок танків Leopard Україні, повідомляє ЗМІ.

Проте вже 9 січня речник уряду Німеччини Штефен Хебештрайт заявив, що не має інформації про прохання партнерів по НАТО надати Україні танки Leopard 2, й повідомив, що в уряду Німеччини наразі немає планів їх надсилати. Водночас він відзначив, що їхня поставка не є "неможливою", повідомляє DW.

Чому це важливо?

На Заході ширяться заклики надати Україні усю необхідну військову техніку - не тільки для відбиття нового наступу російських військових, але й для того, щоб відкинути їх у східних та південних регіонах.

Колумніст Bloomberg, німецький журналіст Андреас Клут відзначив, що Україні зараз дійсно потрібні Abrams та Leopard.

"Страх Заходу щодо розміщення "наступальної" зброї є недоречним. Вся боротьба України - це самооборона", - пише він.

Колишня держсекретарка США Кондоліза Райс та ексміністр оборони США Роберт Гейтс закликали до негайної допомоги Україні у спільній статті "Час не на боці України" для Wall Street Journal.

"путін залишається повністю відданим поверненню всієї України під контроль росії або, якщо це не вдасться, знищенню її як життєздатної країни. Він вірить, що його історична доля, його месіанська місія - відновити російську імперію, а, як зазначив Збігнєв Бжезінський багато років тому, не може бути російської імперії без України", - пишуть вони.

На думку Райс та Гейтса, путін вірить, що час на його боці, він виснажить українців, що "єдність США та Європи та підтримка України зрештою зруйнуються та втратять єдність". Збитки для російської економіки та росіян до уваги він не бере, бо в росії в історії були і гірші часи.

"Для путіна поразка - не варіант. Він не може віддати Україні чотири східні регіони, які він оголосив частиною росії. Якщо цього року йому не вдасться досягти військового успіху, він повинен зберегти контроль над позиціями на сході та півдні України, які забезпечують майбутні плацдарми для поновлення наступальних дій, щоб зайняти решту чорноморського узбережжя України, контролювати весь регіон Донбасу, а потім рухатися на захід", - пишуть колишні американські високопосадовці.

Оскільки російське вторгнення завдало українській економіці та інфраструктурі колосальних збитків, Україна тепер цілком залежить від західної допомоги.

"За відсутності іншого великого прориву України та успіху проти російських військ, тиск Заходу на Україну з метою переговорів про припинення вогню зростатиме, оскільки минуть місяці військової стагнації. За нинішніх обставин будь-яка домовленість про припинення вогню дасть російським військам сильну позицію для відновлення вторгнення, коли вони будуть готові. Це неприйнятно", - пишуть колишні високопосадовці.

Кондоліза Райс та Роберт Гейтс пропонують терміново збільшити військові поставки в достатньому обсязі, щоб стримати новий наступ росії та дати Україні змогу ще відкинути російські сили.

"Потрібні рішення США та їхніх союзників щодо надання українцям необхідної додаткової військової техніки — передусім мобільної бронетехніки. Згода США щодо надання бойових машин Bradley у четвер заслуговує на схвалення, хоча вона є запізнілою. Оскільки з відправкою американських важких танків Abrams пов'язані серйозні логістичні проблеми, Німеччина та інші союзники повинні задовольнити цю потребу", - закликають вони.

"Члени НАТО також повинні надати українцям ракети більшої дальності, сучасні безпілотники, значні запаси боєприпасів (включно з артилерійськими снарядами), більше можливостей для розвідки та спостереження, а також інше обладнання. Ці можливості потрібні протягом тижнів, а не місяців", - наголошують Райс та Гейтс.

На їхню думку, лише вчасна допомога Україні врешті дозволить США уникнути прямої конфронтації з росією.

"Спосіб уникнути конфронтації з росією в майбутньому - допомогти Україні відбитися від окупанта вже зараз. Це урок історії, який має керувати нами, і він надає терміновості діям, які необхідно вжити, поки не стало надто пізно", - відзначають вони.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 528 | Додав: adminA | Теги: Польща, коаліція, танки Leopard, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]