Сб, 2024-04-27, 03:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:53
В Україні почав діяти закон про викривачів корупції - спіймай хабарника
Інші останні Кримінальні новини

Спіймай хабарника: В Україні почав діяти закон про викривачів корупції

Сьогодні, 1 січня 2020 року, в Україні набув чинності закон про викривачів корупції

Документ був опублікований у парламентській газеті "Голос України" 16 листопада, передає Depo.ua.

Згідно з текстом закону, документ набуває чинності з 1 січня 2020 року.

Так, закон гарантує право викривачів корупції на винагороду. При цьому уточнюється, що винагорода гарантується, якщо хабар або завдані державі збитки в 5000 і більше разів перевищують прожитковий мінімум для працездатних осіб (з 1 грудня підвищується до 2102 гривень), тобто фактично перевищує 10 млн гривень.

Розмір винагороди визначає суд у межах 10% від хабара або завданих збитків. Водночас він не може перевищувати 3000 мінімальних заробітних плат - 12,5 млн гривень.

Документ звільняє викривачів корупції від юридичної відповідальності за повідомлення про можливі факти корупції, якщо вони виявилися помилковими. Повідомлення про корупційні злочини можна буде подавати анонімно. Такі сигнали підлягають розгляду, якщо вони стосуються конкретної людини, а також містять дані, які можуть бути перевірені.

Зазначимо, згідно з законом, причетні до схем викривачі корупції не зможуть отримати винагороду. У той же час співучасник корупційних злочинів зможе розраховувати на звільнення від кримінального переслідування, якщо надасть допомогу в розслідуванні.

Нагадаємо, ще у серпні у команді чинного президента Володимира Зеленського заявили, що викривачі, які повідомляють про масштабні корупційні схеми, будуть заохочені матеріальною винагородою.

Згодом у Зеленського пояснили, за якою схемою викривачам корупції платитимуть кошти.

17 жовтня Рада офіційно "визнала" викривачів корупції.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 849 | Додав: adminA | Теги: спіймай хабарника, закон про викривачів корупції | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]