Пт, 2024-04-19, 06:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:59
В Україні від оподаткування ухиляються не тільки олігархи, а й транснаціональні корпорації
Інші останні Економічні новини
Через механізми трансфертного ціноутворення, які передбачають, зокрема, продаж товарів та послуг афілійованим контрагентам за заниженими цінами, податкові платежі мінімізують не тільки вітчизняні підприємства, а й транснаціональні корпорації. Про це в коментарях ZN.UA розповів керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

"У першу чергу це компанії, що працюють з харчовими продуктами, побутовою технікою, нерухомістю, в медичній галузі, важкій промисловості тощо", — зауважує фахівець.

Посилаючись на незалежні оцінки, Забловський констатує, що "збитки держбюджету в результаті зловживань із трансферним ціноутворенням становлять близько 15-20% ВВП України".

За словами експерта, оптимізація оподаткування здійснюється не лише через зовнішньоекономічні операції, а й на внутрішньому ринку – через вітчизняні підприємства, які користуються спеціальними режимами оподаткування.

"Саме по собі поняття "трансферне ціноутворення" не є негативним фактором. Негативом є лише зловживання ним. А тому всі законопроекти щодо трансферного ціноутворення мають ґрунтуватися насамперед на запобіганні зловживанням", — зауважує фахівець.

Нагадаємо, що податкова служба у співпраці з PricewaterhouseCoopers підготувала законопроект про боротьбу з трансфертним ціноутворенням, через яке з України в офшори щороку виводиться близько 100 млрд грн.

Цей документ після доопрацювання разом з представниками ключових галузей економіки буде внесений на розгляд Верховної Ради в І кварталі 2013 року. Вступити в дію він може або з 1 липня 2013-го, або з 1 січня 2014 року.

Механізм боротьби з трансфертним ціноутворенням полягатиме в тому, що ДПСУ буде контролювати операції між пов’язаними особами всередині груп компаній та зовнішньоекономічні угоди з резидентами країн з низьким рівнем оподаткуванням, де, зокрема, ставка податку на прибуток на 5% нижча, ніж в Україні (під цей критерій в т.ч. підпадає Кіпр, Швейцарія та інші країни).

Нещодавно у податковій заявили, що знайшли новий спосіб боротьби з виведенням коштів в офшори. З 1 липня 2013 року податкова хоче за підтримки парламенту встановити контроль над трансферним ціноутворенням, щоб позбавити бізнес бажання виводити прибуток з-під оподаткування.

Нагадаємо також, за інформацією українських ЗМІ, за останні два роки українські банки перерахували в офшорні зони та на Кіпр астрономічну суму - 53 мільярди 397 мільйонів доларів. За валютним курсом, що діє останні три роки, це більше ніж 400 млрд грн. Для порівняння, державний бюджет на 2012 рік має доходи 367 мільярди гривень.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1129 | Додав: adminA | Теги: Україні, Оподаткування, транснаціональні корпорації, олігархи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]