Пт, 2024-05-03, 14:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:34
В Україні знаходиться один із найдавніших палеовулканів на Землі
Інші останні Новини України

Він на 600 тисяч років молодший протовулканів у Гудзоновій затоці.
Вік нашої планети оцінюється приблизно в 4,56 млрд років. Вік найдавніших лавових потоків, виявлених на Землі, неподалік села Інукджуак на березі Гудзонової затоки в Канаді, становить 3,825 мільярда років.

При цьому один із найдавніших згаслих палеовулканів знаходиться на території Дніпропетровської області поблизу села Аполлонівка в Україні. Аполлонівському вулкану 3,2 млрд років.

Він був активний за доби палеоархея, коли Землі формувався перший суперконтинент Ваальбара — що відповідає часовому періоду від 3,6 до 3,1 мільярда років тому. Протоконтинент, інша наукова назва – кратон був сформований двома ділянками кратоном Каапвааль (ПАР) та кратоном Пілбара (Західна Австралія). На цих найдавніших ділянках суші, особливо на африканському континенті, з епохи Великих географічних відкриттів відбувався видобуток алмазів. У ПАР найвідоміше родовище знаходиться у Кімберлі на березі притоки річки Оранжевої. Перші алмази тут виявили 1866 року.

2009 року колектив українських вчених із Правобережної геологічної експедиції ГЕ ПДРГП "Північгеологія" — Р.Довгань, В.Єнтін та В.Павлюк висунули гіпотезу про пошукову привабливість на наявність алмазів Хмельницько-Одеського ортократону — головної метаструктури околиці Східноєвропейської платформи. Їх статтю було опубліковано у журналі "Мінеральні ресурси України", номері 1 за 2009 рік. Згідно з припущенням вчених, протократон Українського кристалічного щита за давниною походження не поступається кратону Каапвааль (ПАР).

Непрямим свідченням цього є наявність Аполлонівського вулкана. Першим дослідником вулкана був геолог Валеріан Домгер (1851-1885), який вперше склав його опис у 1881-1884 роках.

Аполлонівський палеовулкан розташований за кількасот метрів від правого берега річки Мокра Сура на північ від села Аполлонівки на правобережжі Дніпровського району Дніпропетровської області за 40 км на південний захід від центру Дніпра.

Як відомо, стародавній вулкан поблизу села Аполлонівка на Дніпропетровщині досі не має офіційного статусу геологічної пам'ятки.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 268 | Додав: admin | Теги: найдавніший, україна, вулкан, земля | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]