Чт, 2024-03-28, 18:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:46
В Україні знімають фільм про вишиванку - "Спадок нації". ВІДЕО
Інші останні Культурні новини

Перший повнометражний документальний фільм, присвячений українській вишиванці, під назвою "Спадок нації" покажуть у березні 2016 року.

Про це повідомив керівник продакшн-студії "Mamay Media" і режисер фільму Олександр Ткачук, передає "Укрінформ".

"Презентацію фільму плануємо на березень 2016 року в рамках святкування 10-річчя Дня вишиванки. Плануємо показати його в кожному обласному центрі, розказати, як ці історії збиралися і про що вони. Після того – показати його на телебаченні в переддень Дня вишиванки. А вже потім запустити в мережу. Поміж тим будемо старатися показати фільм на різних міжнародних кінофестивалях, щоб ознайомити світову спільноту. Зокрема, орієнтуємось на Канни і на Одеський кінофестиваль", - сказав Ткачук.

Він зазначив, що зйомки проводились по всій Україні.

"Матеріал привезли з Київської, Рівненської, Чернівецької, Луганської, Донецької, Черкаської, Полтавської, Житомирської областей. Є також історії з тимчасово окупованих територій. Фільм має інформаційну роль і спростовує міфи російської пропаганди, показує те, що Україна – єдина, показує якраз через вишиванку", - наголосив режисер.

За словами автора ідеї та сценариста фільму Лесі Воронюк, "Спадок нації" є спробою показати цінність української сорочки через призму людських історій.

"Ми знайшли дуже багато історій справжніх українців – і з минулого, і з сьогоднення, - які заради вишитої сорочки були ладні віддати життя, які цілком свідомо йшли на арешт і знали, що можуть не побачити свою родину чи найдорожчих людей", - сказала вона.

Одна з таких історій – історія життя Ольги Ільків, зв'язкової Романа Шухевича, яку в ув'язненні в Сибіру рятувало те, що вона таємно вишивала сорочку. Зараз цій жінці понад 90 років, і вона зберігає сорочку як символ нескореності. Інша історія – про голодомор у 1947 році на Буковині, коли вишиванки вимінювали на Івано-Франківщині на зерно, на картоплю, і завдяки цьому врятувалися цілі сім'ї.

Воронюк також додала, що у фільмі зняли багато сотень сорочок, є цінні матеріали і з Мурманська, з Мюнхена, з Італії та ОАЕ, планується організувати зйомки в Канаді.

"Ми поставили собі за мету знайти одну особливу сорочку, яка буде цінною для кожного українця, незалежно від віку, від статі, яка дає надію на майбутнє. І ми її таки знайшли. Це – Спадок нації. Що це за сорочка, всі довідаються безпосередньо в самому фільмі", - сказала Воронюк.

Вона уточнила, що зйомки триватимуть до кінця грудня – до середини січня. Наразі ж творчій групі бракує фінансування. Бюджет фільму становить 620 тис. грн. Ще потрібно трохи менше половини суми. Тож просять відгукнутися тих, хто може допомогти, але не політиків і не політичні партії.

Як повідомлялося, у проекті бюджету на 2016-й рік передбачено збільшення фінансування вітчизняної кіногалузі на 100 млн гривень. Міністр культури України В’ячеслав Кириленко зазначив, що загалом це буде вже порядку 260-270 млн гривень на фінансування кінопроцесу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 835 | Додав: adminA | Теги: україна, Спадок нації, фільм про вишиванку | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]