Чт, 2024-04-25, 09:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:05
В успіх антикорупційної політики уряду українці не вірять і готові протестувати - опитування
Інші останні Політичні новини Протестувати проти корупції сьогодні готові 68% українців. Про це свідчать результати дослідження "Барометр світової корупції" (Global Corruption Barometer) від Transparency International та Gallup International Association.

При цьому вийти на вулицю задля цього згодні 36%.

Це обумовлено багатьма причинами: 43% опитаних вважають, що за останні два роки рівень корупції в Україні значно зріс, 74% - впевнені, що державний сектор корумпований, 80% - охарактеризували дії уряду у боротьбі з корупцією як нерезультативні.

Лише 4% опитаних вважають, що державна антикорупційна боротьба дає хоч якийсь результат.

При цьому 83% відзначили, що важливо мати особистий контакт під час вирішення питань у державному секторі, а 84% - що урядом країни керують організації, що діють у власних інтересах.

Найкорумпованішою сферою українці визнали судову (66%), за нею йдуть: правоохоронні органи (64%), державна служба (56%), сфера охорони здоров’я (54%), парламент (53%), політичні партії (45%), освітня система (43%), бізнес (36%), військова сфера (28%), ЗМІ (22%), релігійні інституції (21%), громадські організації (20%).

Варто зазначити, що зростання недовіри до цих сфер підкріплено різкою тенденцією до зростання хабарництва. Адже найчастіше українці сплачували хабар при отриманні послуг у таких установах: в правоохоронних органах (49%), медичних установах (41%), освітніх закладах (33%), земельних службах (25%), реєстраційних та дозвільних службах (22%), судах (21%), податковій (18%), комунальних підприємствах (6%).

Зізналися в тому, що в них вимагали хабар, 35% опитуваних, при цьому 53% відмовилися його сплатити. Найпопулярнішою причиною сплати хабара назвали: неможливість отримати послугу іншим шляхом (33%), на знак вдячності (33%), щоб прискорити процес (28%), щоби здешевити послуги (6%). Не повідомляють про корупційні випадки - 74%, адже бояться наслідків - 24%, а вважають, що це нічого не змінить, – 63%.

Коментуючи результати дослідження, Олексій Хмара, виконавчий директор "Transparency International Україна" зазначив: "Українці вже багато років показують владі жовту картку недовіри. Дослідження минулих років встановило, що довіра до церков вдвічі вища за довіру до судів. Цьогорічне опитування виявило, що народні настрої погіршуються – адже 80% вважають взагалі нерезультативними дії влади та впевнені, що країною керують кілька осіб з оглядом на власні інтереси. На тлі цих невтішних цифр, а також зважаючи на зростання масового незадоволення українців діями правоохоронних та судових органів, - дуже серйозним тривожним сигналом є готовність кожного третього вийти на вулицю захищати свої права. Цифри свідчать, що жовта картка ризикує перетворитися на червону".

Представлене дослідження провадилося з літа 2012-го до зими 2013 року, охопило більш 114 тисяч людей у 107 країнах. В Україні опитування тривало з 9 по 17 серпня, під час нього було опитано 1000 осіб. Похибка становить +/- 3%.

Нагадаємо, в оприлюдненому 5 грудня Індексі сприйняття корупції, який щороку публікує міжнародна протикорупційна організація Transparency International, Україна посіла 144-те місце – разом із Бангладеш, Камеруном, Центральноафриканською Республікою, Республікою Конго та Сирією.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 838 | Додав: adminA | Теги: українці, опитування, протестувати, антикорупційної політики уряду | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]