Сб, 2024-04-20, 01:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:08
Великий пшик: запуск ракети КНДР закінчився провалом і скандалом
Інші останні Новини світу

Міністерство оборони Південної Кореї в п'ятницю оголосило про невдалий запуск північнокорейської ракети "Инха-3" ("Чумацький шлях") - за даними Сеула, ракета летіла після старту лише кілька хвилин, після чого розвалилася і впала в океан. Пізніше інформацію підтвердили в Японії і США.

Спочатку в КНДР ці відомості спростувало Космічне агентство Північної Кореї та Комітет космічних технологій, проте незабаром надійшло офіційне повідомлення Центрального телеграфного агентства Кореї (ЦТАК) про те, що ракету "Инха-3" справді запустили з космодрому Чхольсан, однак супутник "Кванменсон- 3 "("Яскрава зірка") не вийшов на задану орбіту. "Науковці, фахівці та експерти країни зараз вивчають причини збою", - повідомило агентство, не вдаючись у подробиці.

Тим часом, за даними джерела в Міністерстві оборони Японії, слова якого наводить телеканал NHK, ракета пролетіла тільки 120 кілометрів, після чого розпалася на чотири частини. Повідомлялося, що під час польоту не змогли відокремитися одна від одної перший і другий ступені ракети.

Джерело у військовому командуванні Південної Кореї раніше зазначило, що уламки ракети впали на ділянці 190-210 кілометрів від міста Кунсан, розташованого на Західному узбережжі Республіки Корея, передає NEWSru.com.

Об'єднане командування ППО північноамериканського континенту (NORAD) також стверджує, що запуск ракети в КНДР був невдалим. "Первинні дані свідчать про те, що перший ступінь ракети впав у море за 165 кілометрів від Сеула (Південна Корея). Решта два ступені, імовірно, не спрацювали (не відокремилися), жодних уламків на землю не падало. Ракета або її уламки не становили загрози", - мовиться в повідомленні командування.

Системи NORAD зафіксували запуск о 18.39 східно-американського часу четверга, передає РИА "Новости". "Ракета, імовірно типу "Тепходон-2", рухалася над Жовтим морем у південному напрямку", - зазначає NORAD. Джерела в США повідомили, що Вашингтон відстежував політ північнокорейської ракети за допомогою своїх супутників. Крім того, за нею спостерігали шість бойових кораблів США, оснащених системами ПРО.

Світова громадськість засудила дії КНДР. РБ ООН обговорить ситуацію

Міністри закордонних справ "великої вісімки" засудили пуск північнокорейської балістичної ракети із супутником, повідомив Держдепартамент США.

"Ми, міністри закордонних справ G-8, засуджуємо запуск Корейською Народно-Демократичною Республікою (КНДР) пуск, який порушує резолюції РБ ООН 1695, 1718 і 1874", - цитує "Интерфакс" заяву голів зовнішньополітичних відомств, поширену в п'ятницю Держдепартаментом від їхнього імені. Нарада міністрів проходила у Вашингтоні в середу і четвер.

Також стало відомо, що Сполучені Штати працюють над проектом офіційної заяви Ради Безпеки ООН, яка засуджує запуск ракети в КНДР. За повідомленнями з дипломатичних джерел, заяву можуть схвалити у п'ятницю після запланованих закритих консультацій Ради Безпеки ООН. У квітні в рамках ротації в Радбезі головують Сполучені Штати, передає ИТАР-ТАСС.

Питання про запуск Пхеньяном балістичної ракети з супутником буде винесено в РБ ООН у п'ятницю, вважають дипломати в Організації. Дипломатичні джерела повідомили журналістів, що Радбез найпевніше ухвалить відповідне рішення із засудженням цього кроку північнокорейської влади.

Водночас джерела вважають, що резолюцію з посиленням санкцій стосовно Пхеньяна навряд чи ухвалять через позицію Китаю, що володіє правом вето. У Пекіні неодноразово заявляли, що санкції не є ефективним способом розв'язання міжнародних проблем, і виступали за їхнє врегулювання дипломатичними засобами.

На думку спостерігачів, Пекін може погодитися тільки на ухвалення РБ заяви її голови із засудженням ракетного пуску, як це було в 2009 році в такій же ситуації. Тоді Радбез ООН засудив КНДР за запуск балістичної ракети з порушенням відповідних резолюцій. У відповідь Пхеньян вийшов зі складу шестисторонніх переговорів з ядерної проблеми Корейського півострова і потім здійснив другий ядерний вибух.

Напередодні постійний представник США при ООН Сьюзан Райс заявила журналістам, що "для Північної Кореї було б розумним кроком відмовитися від цього провокаційного і непродуманого кроку, який є очевидним порушенням міжнародного права і її міжнародних зобов'язань". "Щоразу, коли вони вступають на такий шлях, їхня ізоляція посилюється, злидні, в яких живе їхній народ, зростають, і вони все більшою мірою опиняються поза міжнародним співтовариством, - сказала американський посол. - Саме так станеться, якщо вони зроблять це знову".

Про намір запустити в космос ракету "Инха-3" із супутником "Кванменсон-3" з ракетного полігону в повіті Чхольсан провінції Пхенан-Пукто влада КНДР заявила 16 березня. Запуск приурочений до 100-річчя від дня народження першого керівника країни Кім Ір Сена, який відзначається 15 квітня.

Плани Пхеньяна запустити власну космічну ракету викликали різке засудження з боку багатьох країн, які розцінили намір КНДР як порушення міжнародних зобов'язань і резолюцій Ради безпеки ООН 1718 і 1874, що забороняють Північній Кореї проведення пусків ракет з використанням балістичних технологій.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1030 | Додав: adminA | Теги: запуск ракети КНДР, Великий пшик, провалом | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]