Чт, 2024-04-25, 00:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:03
Виборчкоми готові закривати очі на виборчі порушення за 10-25 тис грн
Інші останні Політичні новини

В Україні без проблем можна купити собі цілу виборчу комісію. Це як експеримент зробила "Газета Киевская" під виглядом штабу безіменної партії, повідомляє ТСН.

Як повідомляється, суму за послуги майбутні члени комісії називали самі - від 10 до 25 тисяч гривень за "закриті очі" на порушення або за безпосередню участь у махінаціях на виборах. Дільничні виборчі комісії почнуть формувати через півроку, повноцінну роботу вони почнуть за місяць до виборів, які заплановані на кінець жовтня. Партії вже починають пошуки своїх представників на виборчих дільницях.

Журналісти видання під прикриттям працівників передвиборного штабу однієї з партій (назву не оголошували) розмістили в Інтернеті оголошення з пропозицією "роботи на виборах".

За тиждень резюме надіслали приблизно 60 претендентів, ще 40 подзвонили на спеціально активований номер телефону. В результаті було легко зібрано 100 претендентів, готових заробити на виборах. Але чи готові вони заробити нечесним шляхом?

Після ретельного відбору журналісти вирішили зустрітися з 12 людьми (це майже повний склад для комплектації дільничної виборчої комісії). Серед зазначених респондентів був лише один безробітний, інших "членів виборчкому" підібрали з різних сфер діяльності: бармени, торговці, викладачі вишів, квартирні брокери, юристи, економісти, кухар і танцівниця.

Результати експерименту: 9 з 12 людей, що пройшли співбесіду, погодилися за гроші закривати очі на порушення на їхніх дільницях, а деякі готові були і самі підміняти протоколи і виносити бюлетені за межі дільниці. За таку роботу вони вимагали оплату за подвійним тарифом. А те, що за подібні порушення, згідно з Кримінальним кодексом, їм світить до 5 років в'язниці, їх не турбувало.

Одна з умов, яку журналісти висунули потенційним членам виборчкому, - вони повинні самі назвати грошову суму, за яку готові піти на махінації. "Партійці" навмисно не починали торгуватися першими. Деякі з респондентів відразу називали цифри (переважно ті, хто вже мав досвід роботи на попередніх виборах), дехто довго думав і щось підраховував. Суми коливалися від 10 до 25 тисяч гривень.

Слід зазначити, що на запитання, чи є у них принципові політичні погляди, всі без винятку відповідали приблизно таке: "всі політики однакові, взагалі все одно, на кого працювати". Жоден з "членів виборчкому" не запідозрив каверзи, крім 26-річної Світлани М. (працює в танцювальних шоу).

"А ви не журналіст? У мене є знайомі журналісти, які іноді влаштовують подібні експерименти... А, ладно, навіть якщо журналіст, мені все одно, я в партіях не перебуваю і на держслужбі не працюю. Згодна на 20 тисяч гривень", - заявила дівчина.

Водночас троє з 12 опитаних все ж виявилися чесними і не погодилися на фальсифікацію на дільницях ні за які гроші. Зокрема, зазначає видання, квартирний брокер Олексій Г. (32 роки) на запитання про винагороду за продаж совісті пару секунд подумав, але потім категорично відкинув таку можливість: "Я тільки за чесні вибори".

Нагадаємо, що 17 листопада 2011 року закон "Про вибори народних депутатів України" ухвалила Верховна Рада. За його схвалення проголосували 366 народних депутатів, які представляють усі фракції парламенту - й опозицію, і більшість. 8 грудня 2011 року закон підписав президент України.

Чергові вибори народних депутатів України мають відбутися 28 жовтня, виборчий процес розпочнеться за 90 днів до дня виборів, тобто 30 липня.

Наступні парламентські вибори пройдуть за новими правилами. Відповідно до ухваленого закону, вибори депутатів будуть проводитися за змішаною системою (50% - за партійними списком і 50% - по мажоритарних округах), з прохідним бар'єром у 5% і без участі блоків. Також у бюлетенях не буде графи "Проти всіх".

Влада збирає інформацію на вчителів щодо їхніх політичних уподобань

На Житомирщині директорів місцевих шкіл змушують проводити анкетування працівників стосовно їхніх політичних уподобань. З відповідною заявою до Генпрокуратури звернувся лідер "Фронту Змін" Арсеній Яценюк, повідомляє прес-служба партії.

За його інформацією, відділ освіти виконавчого комітету Малинської міськради Житомирської області доручив керівникам усіх місцевих загальних навчальних закладів провести дослідження громадсько-політичних настроїв працівників.

До доручення було додано анкету, більшість питань якої стосувалися політичних поглядів учителів, зокрема, за яку політичну партію чи блок вони проголосували б, чи голосуватимуть за ту ж політичну силу, що й на минулих виборах до Верховної Ради.

Яценюк наголосив, що вимога щодо проведення такого опитування виходить за межі компетенції Управління з питань внутрішньої політики та відділу освіти та грубо порушує норми чинного законодавства.

Окрім того, за його інформацією, в анкеті освітяни мали вказати свій вік та стать.

На думку Яценюка, існує велика вірогідність тиску на вчителів та маніпулювання їхньою думкою з боку керівництва загальноосвітніх навчальних закладів, "враховуючи залежність підлеглих від дій та рішень керівництва".

Яценюк вимагає від генпрокурора перевірити викладені вище обставини і притягнути до відповідальності винних осіб.

Нагадаємо, що в сусідній Бєларусі міліція повертається до радянської практики відстеження неблагонадійних дітей, але з урахуванням сучасних реалій. У всі інститути та школи міста Новополоцька з міліції розіслали інструкції та анкети, які повинні заповнювати викладачі та передавати до органів внутрішніх справ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 939 | Додав: adminA | Теги: 10-25 тис грн, порушення, закривати очі, Виборчкоми | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]