Пт, 2024-04-26, 00:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:46
Від запровадження Молдовою квот українські аграрії можуть втратити близько 1,5 мільйони доларів
Інші останні Економічні новини

За підрахунками експертів, оцінюваний обсяг втрат українських аграріїв від запровадження молдавських квот на наше молоко та м'ясо, становить близько 1,5 мільйони доларів США, що становить близько 11,3% доходів від експорту даної продукції у цю країну.

"Такі висновки можна зробити більш детально проаналізувавши минулорічну (травень-грудень 2015 року) активність експортерів на ринку", - йдеться у повідомленні Аналітичного департаменту Української аграрної конфедерації (УАК).

Так, відповідно до постанови, затвердженої Урядом Республіки Молдова, нові квоти діятимуть з травня по грудень 2016 року. За даними Держстату, за аналогічний період минулого року Україною було експортовано товарів у Молдову на суму близько 22,4 млн дол. США, з них продукції АПК – на 18,2 млн дол. США, що становить 81,4% від загальної суми. Та це за умов нульової митної ставки, зауважують в УАК.

"Найбільш відчутними були б втрати для вершкового масла, сиру та морозива (товарні групи 0405, 0406, 2105) – 1,2 млн дол. США, тобто 14,7%. Це пов’язано одночасно із малим обсягом квоти (750 тонн), і з високими ставками митного збору", - йдеться у повідомленні.

В УАК зазначають, що менш помітно політика Молдови відобразилась би на м’ясних (групи 1601, 1602) та молочних (група 0403) продуктах - 55,8 тис дол. США (6,6%) та 111,9 тис. дол. США (7,0%) відповідно: "Молоко та вершки (група 0402) постраждали б найменше – всього 66,1 тис. дол. США (3,0%), що, в першу чергу, пов’язано з відносно високим встановленим обсягом квоти (1000 т)".

Загалом же, підсумовує УАК, втрати вітчизняного експортера через молдавську політику (включаючи й обмеження на імпорт цементу) оцінюються в 1,9 млн дол. США, що фактично нівелює привабливість цього ринку для вітчизняних товаровиробників.

Як повідомлялось, уряд Молдови тимчасово, до кінця 2016 року, запровадив квоти на постачання молочної та м'ясної продукції українського виробництва, а також встановив мита на імпорт, який перевищуватиме встановлені квоти, щоб захистити менш конкурентоспроможного внутрішнього виробника. Молдавські виробники молочної й м'ясної продукції стурбовані напливом української "молочки" і неодноразово закликали владу ввести обмеження на імпорт цих продуктів із України.

За підрахунками експертів, частка експорту української молочної продукції до Молдови в 2015 році становила близько 12%. При цьому частка постачань вершкового масла становила близько 6%, тоді як кисломолочної продукції – понад 72%, молока і вершків – понад 62%, сиру – близько 25%. Експерти не вважають, що запроваджені Молдовою обмеження зможуть зупинити поставки з України.

Київ закликав Кишинів провести переговори з торгових обмежень на українські товари і у разі відмови обіцяє ввести аналогічні заходи щодо молдавських товарів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 745 | Додав: adminA | Теги: українські аграрії, 5 мільйони доларів, квоти, Молдова, втрата 1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]