Пт, 2024-03-29, 11:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:39
Відновити економічне зростання, відкрити ринок землі - Порошенко закликав і виступив проти скасування стипендій. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Завданням українського уряду, якому вдалося досягти економічної стабілізації в країні, тепер є відновлення зростання економіки і збільшення доходів громадян, заявляє президент Петро Порошенко.

"Не маючи ніякого бажання відібрати хліб у уряду, зазначу лише, що Кабінет міністрів на тлі досягнутої макроекономічної стабілізації та відновлення економічного зростання повинен від політики виживання перейти до стратегії розвитку, від макрофінансового оздоровлення до економічного зростання, від затягування поясів до стабілізації бюджетів домогосподарств і поступового зростання доходів українців. І я бачу, що уряд дотримується цих орієнтирів", - заявив президент у щорічному зверненні до Верховної Ради у вівторок.

За словами Порошенка, одним із драйверів економічного зростання в країні може стати військово-промисловий комплекс (ВПК).

"Одним із драйверів економічного зростання є наша вимушена мілітаризація. Короткострокові ефекти від неї бажано перетворити в мультиплікативні, які вплинуть не тільки на ВПК, а й на розвиток виробництв з подвійним призначенням", - сказав він

Глава держави також зазначив, що такий ефект повинен бути спрямований на галузі, пов'язані з сировинним забезпеченням оборонної сфери.

"Мова йде про синергетичний ефект виробництва сучасних озброєнь і військової техніки, а також про "мирне" застосування інноваційних розробок, первісне призначення яких було військовим", - підкреслив Порошенко.

Крім того, Порошенко заявив, що не схвалить державний бюджет на 2017 рік, в якому буде міститися скасування стипендій або скасування державного фінансування навчання на магістратурі.

"Я не допущу бюджет на наступний рік, в якому буде скасування стипендій або скасування державного фінансування навчання на магістратурі або будь-які інші подібні експерименти", - заявив він.

Як відомо, сьогодні відкрилася 5-я сесія Верховної Ради 8-го скликання.

Народні депутати затвердять порядок денний 5-ї сесії парламенту, розглянуть проект постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата Дмитра Сторожука, а новообрані депутати складуть присягу.

Порошенко закликає Раду до відкриття ринку землі

Відсутність в Україні ринку землі сільськогосподарського призначення стримує інвестиції в аграрну сферу, заявив Порошенко.

"Відсутність права на вільний продаж і купівлю землі сільськогосподарського призначення, безумовно, стримує інвестиції в аграрну сферу, знижує і порушує права селян, занижує, між іншим, і ціну оренди, витягаючи з їхніх кишень останні копійки. Це - аксіоматично. Але мені відомі і громадська думка, яка є в Україні з цього питання, і позиція більшості парламентських фракцій. Я їх ціную і поважаю. Але як розв'язати цю проблему, шановні народні депутати, - це ваша компетенція: або ховати голову в пісок і нічого не міняти, або все ж працювати над створенням ринку землі в Україні, але з усіма можливими запобіжниками від будь-яких негативних наслідків", - заявив він.

Президент зазначив, що агропромисловий комплекс залишається одним з основних джерел валютних надходжень для країни.

За його словами, частка аграрного сектора в загальній товарній структурі експорту досягла найвищого значення за 25 років.

"Провідна роль агросектору в контексті побудови інноваційної економіки виглядає, можливо, дещо суперечливою. Однак вона вкрай важлива, поки триває процес нарощування господарським комплексом високотехнологічних "м'язів", - сказав Порошенко.

Президент назвав падіння рівня життя українців соціальною ціною агресії РФ

Порошенко заявляє, що падіння рівня життя громадян є соціальною ціною російської агресії, однак зазначив, що влада країни зробили все можливе для того, щоб згладити це.

"Падіння рівня життя людей, бідність, фінансові проблеми переважної більшості українців, велика соціальна ціна російської агресії - все це важким каменем лежить на серці. І з одного боку, я не знаю прикладів в історії, коли б у країні, на території якої йдуть бойові дії, процвітала економіка. Ми зробили все, що могли, щоб уникнути дефолту, забезпечити макроекономічну стабілізацію й утримати критичний мінімум соціальних гарантій", - сказав він.

Президент зазначив, що влада в рамках співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями мала піти на жорсткі і непопулярні реформи, особливо в тарифній сфері.

За словами Порошенка, він розуміє всіх, хто постраждав від цих непопулярних кроків, але наголосив, що без них настала б повна економічна катастрофа та соціальний колапс.

При цьому президент додав, що незадоволений темпами реформ і розуміє, наскільки вони не відповідають очікуванням суспільства. "Очевидна необхідність прискорення системної модернізації у всіх сферах", - сказав він.

Порошенко також повідомив про збільшення частки експорту українських товарів до країн Європейського Союзу.

"Головною альтернативою російському для нас є ринок Євросоюзу. Від 1 січня вже запрацювала поглиблена і всеосяжна зона вільної торгівлі", - заявив він.

За словами Порошенка, збільшення українського експорту в ЄС у першому півріччі 2016 р. вже становить майже 7%. "І це в умовах кризи. А частина ЄС у загальному експорті вже зараз становить 39,2% ", - сказав він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 748 | Додав: adminA | Теги: стипендії, ринок землі, економічне зростання, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]