Чт, 2024-03-28, 22:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:03
Відзначає 84-річчя єпископ УГКЦ Любомир Гузар
Інші останні Релігійні новини

У неділю 26 лютого святкує своє 84-річчя Любомир Гузар – єпископ Української греко-католицької церкви, кардинал Католицької церкви; у 2005-2011 рр. – Верховний архиєпископ Києво-Галицький – предстоятель Української греко-католицької церкви.

Любомира Гузара зі святом вже привітали Президент Петро Порошенко та Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

«Сердечні вітання Любомиру Гузару у день народження. Щиро вдячний за Вашу невтомну турботу за долю нашого народу. Многая літа!» – зазначив глава держави.

Зі свого боку, прем’єр додав: «Ваша віра, турбота і молитви щодня зігрівають серця мільйонів українців. Довгих і благих літ!».

Любомир Гузар народився у Львові у 1933 році, 1944-го родина переїхала до Австрії, потім оселилися у США. У Сполучених Штатах він прожив 20 років.

Закінчив семінарію, вивчав богослов’я в Католицькому університеті у Вашингтоні, студіював філософію у Фордгамському університеті. 1969-го переїхав до Рима, де прожив майже 25 років. Тут захистив дисертацію, 9 років викладав у Папському місійному університеті «Урбаніана».

1977 р. висвячений Верховним архієпископом Йосифом Сліпим на єпископа. За рік став архімандритом монастиря Студійського Уставу. Об’їздив мало не весь світ, бував усюди, де знаходяться греко-католицькі громади (Австралія, Латинська Америка, Європа).

«Ці подорожі наштовхнули мене на дуже просту і ясну думку – люди всюди однакові. З ними треба розмовляти, спілкуватися. Їх треба слухати, їх треба поважати. Тільки з взаєморозуміння і взаємоповаги може вирости щось вагоме і гідне», – зауважує кардинал Гузар.

1993 р. він повернувся в Україну. На надзвичайному Синоді єпископів УГКЦ був обраний її главою (2001). Став кардиналом. У 2011 році пішов у відставку, передавши паству і церкву Святославу Шевчуку.

Блаженнійший Любомир Гузар упродовж багатьох років залишається беззаперечним моральним авторитетом не тільки для греко-католиків, але й для вірян інших конфесій та людей, далеких від релігійного життя.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 827 | Додав: adminA | Теги: єпископ УГКЦ Любомир Гузар, 84-річчя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]