Чт, 2024-04-25, 19:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:29
Випадок у Врадіївці - сірник біля бочки з порохом: МВС обіцяє розібратися, але народний гнів росте як снігова куля - преса
Інші останні Кримінальні новини
Райцентр на Миколаївщині привернув увагу всієї країни. У невеликій Врадіївці разом зійшлися всі больові точки: міліцейське свавілля, прокурорська байдужість, кумівство, заступництво і очевидна беззахисність простої людини перед тими, хто повинен її охороняти, а замість цього б'є, ґвалтує і грабує.

У містечку, де два міліціонери зі спільником жорстоко поглумилися і мало не вбили 29-річну Ірину Крашкову, тривають акції протесту. І навіть дещо запізніле втручання МВС і Генпрокуратури не може заспокоїти людей.

Пристрасті все більше розпалювалися. Протестанти вирішили перевірити, чи не ховаються зловмисники у райвідділку. Народ побіг до входу. Начальник міліції, а з ним районний прокурор (він теж уже звільнений) і голова райадміністрації швидко відійшли всередину будівлі, а на шляху у нападників виросла стіна зі щитів. Після невеликої рукопашної сутички міліціонери застосували сльозогінний газ. Не зупинило навіть те, що на ґанку перебували діти і люди похилого віку...

Близько о пів на 10-ту вечора протестувальники почали другу спробу штурму. Озброївшись камінням і закривши обличчя ганчірками, розбили вікна на другому поверсі будівлі і намагалися пробратися через головний вхід.

Однак друга атака була відбита, як і третя. У будівлю полетіла навіть пляшка з "коктейлем Молотова".

Вранці 2 липня фасад Врадіївської міліції мав жалюгідний вигляд.

Головний міліціонер селища Віталій Синицький поскаржився, що у сутичці постраждали 10 його співробітників. А обласна прес-служба заявила, що більшість нападників були п'яні.

Народний гнів підігрівало те, що за останні кілька років у Врадіївці зґвалтовано і вбито 15-річну школярку і дорослу жінку. Вбивців не знайдено досі. Зараз прокуратура перевіряє роботу з резонансних злочинів. І не тільки у Врадіївському районі, а й у всій області. "Мені соромно за дії співробітників міліції", - сказав начальник головного штабу МВС України Володимир Березан.

До речі, зараз серед жителів селища стрімко поширюється чутка про те, що правоохоронці намагаються змусити єгера Сергія Рябіненка взяти всю провину на себе. Для цього навіть до його батьків навідувалися невідомі особи, які пропонували велику суму грошей взамін на "відсидку" сина.

"Батько і мати відмовилися, причому мати сказала, що хай Сергійко понесе покарання тільки за те, що заслужив, а вину інших на себе брати не буде", - розповіла сусідка сім'ї.

Також сусіди постраждалої Ірини з обуренням згадують, що відразу після того, як у міліції дізналися про зґвалтування, по вулиці пройшовся дільничний - хотів зібрати підписи, що Ірина... повія!

"Іра так рідко ходила на дискотеки, всі сили присвячувала дому. Хотіла поставити туалет, ванну, щоб я з хворими ногами не ходила надвір", - розповідає мати постраждалої Марія Кирилівна.

Журналісти розповіли, що дім Ірини виглядає охайним і доглянутим. Скрізь квіти, парканчик, а на зеленій галявині пасеться зграя гусей.

"У доньки було всього два чоловіки. Один поїхав на заробітки після народження Діми, пропав, а з другим нещодавно розлучилася", - зітхає мати.

Журналістам вдалося поговорити з медиками чергової зміни, які першими виїхали до постраждалої. Лікарі розповіли, що "швидку" викликали на млин, куди з останніх сил добрела змучена Ірина.

"Я запитав: що з вами сталося? А жінка у відповідь: мене зґвалтували співробітники Врадіївської міліції. Потім назвала їхні імена, - каже лікар. - Я відразу зателефонував до райвідділу. Черговий запитав: що ви робитимете? Я сказав, що відвеземо в хірургію. Слідча група приїхала туди".

Лікарі були в жаху від того, в якому стані була Ірина - з розбитим обличчям, проломленою головою, з розривами. На наступний день її перевезли до лікарні у Миколаїв.

Жителі Врадіївки не можуть зрозуміти, що штовхнуло лейтенанта Поліщука та єгера Рябіненка на такий жорстокий, а головне - цинічний злочин. За словами батьків, друзів і вчителів затриманих, вони завжди здавалися порядними.

Що стосується Євгена Дрижака, то і директор школи Людмила Кульова, і класний керівник Ольга Фасій в один голос заявляють, що вже дитиною він був зарозумілим і розпещеним.

Вчителька Ольга Фасій каже, що Дрижака у школі називали хуліганом - він часто зривав уроки.

Через хулігана, кажуть, пішла на пенсію минулий класний керівник. 11-й випускний клас через Дрижака не хотів брати ніхто з учителів.

Зараз у школі, яку закінчили Дрижак і Рябіненко, навчається син Крашкової, Діма.

"За сином Іра дуже стежить, він завжди чистий, пристойно одягнений, ввічливий", - каже Ольга Фасій. Про це пишуть Тарас Козуб, Валерія Чепурко, Денис Корніш у статті "Чому люди пішли на штурм", газета "Комсомольская правда в Украине".

У Врадіївці масово летять міліцейські погони. Правозахисники впевнені: ще й не те буде, якщо копнути глибше

Народні хвилювання подіяли. Фігуранта скандалу Євгена Дрижака вчора, 2 липня, затримали і відправили для дачі свідчення в Миколаїв. Слідчі вже розглядають версію про його участь у зґвалтуванні.

Результати експертизи з відеозапису в прокуратурі пообіцяли дати вже сьогодні. З біоматеріалів (хто саме ґвалтував Ірину) - через два дні. У четвер у селищі знову намічений мітинг. Прокуратура обіцяє відзвітувати за виконану роботу.

Невдоволення діями правоохоронців серед жителів Врадіївки зріло давно.

Жорстоке побиття, зґвалтування 29-річної Ірини співробітниками місцевої міліції зіграло роль сірника, піднесеного до бочки з порохом. Увечері в понеділок, 1 липня до райвідділку міліції почали стягуватися люди. Вони вимагали заарештувати капітана Євгена Дрижака, якого вважали організатором знущань з беззахисної жінки.

До восьмої вечора мітинг збільшився до тисячі людей - на вулицю вийшов кожен десятий житель. Головний міліціонер селища Синицький не відразу зважився вийти на ґанок дільниці, щоб знову заговорити про "алібі". Тоді він ще, напевно, не знав, що завтра буде звільнений. Як і керівник міліції Миколаївської області Валентин Парсенюк - хрещений Євгена Дрижака. Не знали цього й люди, обурені бездіяльністю міліції та прокуратури. Коли було оголошено, що результати експертизи відеоплівки та аналізів, узятих у зґвалтованої, будуть відомі лише через тиждень, народ став бунтувати з новою силою.

"Нам набридло міліцейське свавілля! Вони приходять в кафе, магазини, безкоштовно їдять, постійно тримають нас у страху, - вигукували місцеві жителі. - Пора їм показати, хто господарі в місті!"

У МВС офіційно визнали, що співробітників, які були звільнені "з негативних мотивів", в українській міліції, - сотні.

"За півтора року через це були звільнені більше тисячі співробітників", - заявив міністр Віталій Захарченко.

Втім, рядові міліціонери розповіли, що звільнили переважно тих, хто лаявся матом у присутності зупинених водіїв, був п'яним при виконанні обов'язків, попався на дрібному хабарництві.

Також вчора, 2 липня, в МВС розповіли, що заарештований Дмитро Поліщук в міліції працював п'ять років, а Євген Дрижак, що вважається свідком, - аж 10.

Чи "перевертень" Дрижак, в прокуратурі розраховують дізнатися найближчим часом: зараз чекають підсумків експертизи відеозапису, яка прояснить, відлучався він з чергування чи ні.

Випадок з врадіївськими міліціонерами невдовзі позначиться на всіх, хто приходить служити в міліцію.

"Я дав доручення посилити вимоги до добору кадрів для проходження служби в органах внутрішніх справ, - заявив у Раді Захарченко. - Також дав завдання терміново провести позачергову атестацію особового складу Врадіївського райвідділу".

Міністр дасть розпорядження кадровикам частіше використовувати детектор брехні при прийомі новачка на службу, ретельніше цікавитися усною характеристикою кандидата в міліціонери.

"Як варіант - опитувати сусідів, з'ясовувати у них, яким є з себе кандидат. А ось що стосується детектора брехні, то багато його не проходять, даючи брехливі відповіді. До цього його застосовували, коли обирали кандидатів на посади начальників обласних УБОЗ.

Цей прилад, звісно, не основний критерій, але якщо кандидат відмовляється пройти на ньому перевірку, то до такого претендента автоматично виникає багато питань".

Випадок з Іриною Крашковою став лише іскрою у врадіївському бунті, впевнена миколаївська правозахисниця Олена Кабашна.

Вона повідомила, що затримання Поліщука, Дрижака і таксиста Рябіненка - лише початок. І найближчим часом, якщо прокуратура копне глибше, за ґратами опиняться й інші "перевертні" у погонах.

"Такі випадки у Врадіївському районі були раніше. У 2011-му зґвалтовано і вбито 15-річну школярку Аліну, в 2012-му - 26-річну дівчину. Її тіло виявили в покинутій будівлі, у неї були такі ж травми на черепі. Це мене наштовхує на думку, що до вбивств можуть бути причетні одні й ті ж люди. Не дивно, що злочинців не знайшли, адже фактично міліціонери шукали самі себе! Зґвалтування та вбивство школярки намагалися приписати іншому чоловікові, але він повісився в ізоляторі на рушнику, не визнавши провини. Врадіївка сповнена загадок, там ситуація напружена вже кілька років, і навряд чи місцеві жителі заспокояться, поки не отримають відповіді щодо загадкових вбивств. Я не знаю, чому на це ніхто не звертав уваги! Незважаючи на те, що затримано третього фігуранта, люди не вірять у справедливість", - сказала правозахисниця.

Кабашна побувала біля будинку Дрижака: "Будинок капітана порожній. Вся Врадіївка каже, що він нібито причетний і до інших злочинів. Кажуть, що міліція нібито розважалася з дівчатами і в самому РУВС".

Про заарештованого Дмитра Поліщука Кабашна розповіла, що цей хлопець з пристойної учительській сім'ї. "Його дід працював директором школи, а бабуся - заслужений вчитель України.

У Врадіївці цю сім'ю дуже поважали. Зараз вони закрилися в своєму будинку, для них те, що трапилося, - шок. У всіх нас є велике бажання розібратися у всіх цих історіях".

Учора ж генпрокурор Віктор Пшонка на нараді з керівництвом МВС та СБУ заявив, що миколаївським правоохоронцям доручено активніше дорозслідувати смерті кількох дівчат у Врадіївському районі та встановити істину. Про це йде мова в статті Ігоря Сєрова "Ментівку вже розбомбили. Будемо далі воювати", газета "Сегодня"

Депутати обговорили події у Врадіївці і вислухали звіт Захарченка. Кличко порадив міністру піти

На початку пленарного засідання 2 липня під час виступів від фракцій депутати від опозиційних фракцій зажадали звіту міністра внутрішніх справ України про резонансні кримінальні справи за участю співробітників правоохоронних органів, зокрема, зґвалтування співробітниками міліції в Миколаївській області.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак повідомив, що він запросив на вечірнє засідання міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. А незабаром повідомив, що міністр прийде в парламент навіть раніше - о 13.30.

Захарченко, у свою чергу, інформуючи про хід розслідування резонансної кримінальної справи в Миколаївській області, з парламентської трибуни запевнив, що МВС зацікавлене у проведенні швидкого, повного та неупередженого розслідування.

Він визнав, що однією з основних причин резонансної події є безвідповідальне ставлення до виконання своїх обов'язків окремими працівниками та керівниками міліції різного рівня і бажання створити "уявне благополуччя".

Міністр пояснив, чому МВС негайно не відреагувало на цю подію: "Щодоби до органів внутрішніх справ надходить 15-16 тисяч повідомлень про правопорушення. Третина з них - з ознаками криміналу. Більш як 1000 стосуються легких тілесних ушкоджень.

Міністерство бере на контроль тільки найбільш важкі і резонансні події, злочини, вчинені з використанням вогнепальної зброї, вибухівки, які призвели до загибелі декількох людей".

За словами Захарченка, через приховування інформації про вчинення цього злочину МВС з запізненням відреагувало на ситуацію. Тільки після перекваліфікації складу злочину - з заподіяння легких тілесних ушкоджень на тяжкі тілесні ушкодження - 29 червня справу було направлено до міністерства на контроль.

Це викликало обурення місцевого населення.

Однак вибрані форми протесту, зазначив міністр, є неприпустимими, оскільки райвідділ міліції є режимним об'єктом, де зберігається зброя, містяться правопорушники.

Для перевірки обставин у Врадіївку відправили працівників внутрішньої безпеки МВС та інспекції з особового складу для проведення службового розслідування. Розслідування кримінальної справи перебуває під особистим контролем міністра.

Підозрюваних у скоєнні зґвалтування в селищі Врадіївка Миколаївської працівників міліції заарештували, повідомив міністр. Провадження об'єднані і передані для подальшого розслідування до прокуратури Врадіївського району та Миколаївської області.

Всі обставини перевіряються шляхом проведення експертиз у Києві та Одесі, а не в Миколаївській області, щоб уникнути зловживань.

У МВС України створено оперативний штаб для аналізу розвитку подій в Миколаївській області, проведено оперативну нараду під керівництвом міністра за участю всіх начальників обласних управлінь МВС.

На 12 липня призначено розширену колегію МВС. Міністр внутрішніх справ також доручив провести позачергове тестування всього особового складу Врадіївського РВВС.

Обговорення резонансної кримінальної справи викликало гостру реакцію парламенту на стан всієї правоохоронної системи загалом.

Лідер фракції "УДАР" Віталій Кличко заявив, що у міністра, як у офіцера, залишився один шлях - піти у відставку.

Микола Джига(Партія регіонів), який має величезний стаж роботи в міліції, запропонував частину функцій міліції передати органам місцевого самоврядування, створивши муніципальну міліцію.

На це Захарченко відповів, що МВС зараз напрацьовує концепцію реформування міліції та системи правоохоронних органів відповідно до указів президента, в якій передбачається і можливість створення муніципальних підрозділів внутрішніх справ. Міністр закликав депутатів надавати пропозиції до цієї концепції для поліпшення роботи правоохоронної системи. Про це пише Ганна Шевченко у статті "Події у Врадіївці викликали критику всієї правоохоронної системи", газета "Голос України".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 970 | Додав: adminA | Теги: бочки з порохом, Врадіївці, сірник | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]