Чт, 2024-04-18, 06:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:35
Владу і політсили України ЄС закликає об'єднатися і продовжувати реформи
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європейський Союз закликає органи державної влади і всі політичні партії України з відновленими силами об'єднатися заради продовження процесу реформ в країні, йдеться в заяві представництва Євросоюзу в Києві, погодженому з керівниками дипмісій держав-членів ЄС у країні.

"Це (об'єднання заради продовження реформ – ред.) життєво важливо для майбутнього країни, її демократичного розвитку та добробуту людей. Економічне і соціальне відродження України потребує подальшого покращення умов ведення бізнесу, а також невпинної підтримки громадянами реформ, початих урядом", - йдеться в заяві, оприлюдненій на сторінці представництва ЄС у соцмережі Facebook у п'ятницю.

Зокрема, наголошують у представництві, "негайно необхідні конкретні та переконливі результати в боротьбі з корупцією". Європейські дипломати зазначають, що одним з головних пріоритетів у цьому є прозорість добору та призначення керівників державних підприємств та їхньої фінансової звітності, а також кроків, здійснюваних для приватизації або ліквідації деяких таких підприємств у відповідності до програми макроекономічної та фінансової стабілізації, узгодженої з міжнародними фінансовими організаціями.

"Впровадження цієї програми реформ і одночасне зміцнення демократії та верховенства права, як це передбачено Угодою про асоціацію (з ЄС – ред.), потребує координації заходів реформ за всіма напрямами", – йдеться в заяві.

За словами дипломатів, Україні слід також подвоїти зусилля, спрямовані на утвердження політичного консенсусу всередині демократичних інститутів.

"Європейський Союз та його держави-члени надають значну фінансову і технічну допомогу Україні для таких реформ і готові й надалі підтримувати цілеспрямовану роботу над реформами", - запевнили в представництві ЄС.

У заяві наголошується, що в цей вирішальний момент політичному керівництву України слід відкласти убік розбіжності і спільно зосередиться на подальшому виконанні плану реформ: "Єдність заради підтримки таких необхідних реформ має бути пріоритетом для всіх політичних сил".

Нагадаємо, 4 лютого на позачерговому засіданні уряду міністри, які раніше подали заяви про відставку, повідомили про готовність відкликати свої заяви. Так, звільнятися передумали міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко, міністр інформаційної політики України Юрій Стець, міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі та міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.

Однак міністри висунули низку умов, за яких вони готові продовжувати свою роботу в уряді.

При цьому міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус, який подав у відставку 3 лютого, вирішив не відкликати свою заяву.

Екстрене засідання Кабміну відбулося одразу ж після зустрічі президента України Петра Порошенка, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка і спікера парламенту Володимира Гройсмана з послами країн "Великої сімки" (G7), в ході якої обговорювалася доля реформ в країні.

8 лютого лідер фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко визнав кризу у коаліції і заявив, що у прем'єр-міністра немає підтримки коаліції для прийняття рішень у Верховній Раді.

10 лютого ключовий кредитор України Міжнародний валютний фонд попередив, що може припинити співпрацю через політичну кризу і корупцію.

11 лютого розпочався збір підписів за резолюцію недовіри уряду.

Звіт Кабміну у Верховній Раді запланований на 16 лютого.

Арсеній Яценюк не бачить необхідності в проведенні позачергових парламентських виборів, які можуть лише спричинити економічний колапс.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 780 | Додав: adminA | Теги: політсили України, реформи, ЄС, влада | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]