Чт, 2024-04-18, 19:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:32
Водопровідники на Тернопільщині натрапили на поховання часів облоги Збаража Богданом Хмельницьким
Інші останні Новини з регіонів України

  Біля Збаразького замку в Тернопільській області під час земляних робіт виявлено поховання чотирьох осіб і предмети побуту, що датуються XVII століттям.

Як повідомили в національному заповіднику "Замки Тернопілля", на знахідку натрапили робітники під час прокладки автономного водопроводу на території призамкового парку на глибині близько одного метра, передає УНІАН.

Були виявлені череп і кістки людини невідомого поховання. У зв'язку з цим земляні роботи були тимчасово припинені.

З метою дослідження знахідки була задіяна постійно діюча археологічна експедиція заповідника спільно з Тернопільською обласною комунальною інспекцією охорони пам'яток історії та культури.

Минулого тижня під час розкопок фахівці виявили під печі, велика кількість гончарної кераміки, гутне скло, фрагменти плитки, керамічну трубку, кілька монет і скелети чотирьох чоловік.

Як вдалося попередньо встановити на основі артефактів даного культурного шару, знайдена піч відноситься до першої третини XVII століття.

Щодо самих поховань, то має місце факт хаотичного розташування скелетів в неприродних позах, що свідчить, що дане поховання носило стихійний характер і не містило в собі будь-яких обрядово-ритуальних дій.

У порожнинах грудних клітин двох скелетів виявлені мушкетні свинцеві кулі, техніка виготовлення яких вказує на те, що вони мають козацьке походження. Усередині поховання було також виявлено декілька монет, попередньо визначених як соліди коронні і литовські, які карбувалися в період з 1659 по 1668 роки.

За даними дослідників, поховання відноситься до середини або другої половини XVII століття, коли була тривала облога Збаража військами Богдана Хмельницького та кримського хана Іслам-Гірея III.

Раніше в Києві в районі Поштової площі під час проведення реконструктивних робіт археологи на великій глибині знайшли частину вулиці середньовічного Києва, а також частину палацу князя Володимира періоду Київської Русі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 811 | Додав: adminA | Теги: Тернопільщина, Богдан Хмельницький, водопровідники, Збараж, поховання | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]