Чт, 2024-03-28, 23:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:54
Вшанували пам'ять загиблих "кіборгів" у Київському військовому ліцеї ім. Богуна
Інші останні Офіційні новини

  У Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна відбулося вшанування пам'яті загиблих захисників Донецького аеропорту. Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони.

"На захід були запрошені легендарні "кіборги": старший лейтенант Ігор Задорожний, старший лейтенант Тарас Балан, лейтенант Сергій Голяка, старшина Анатолій Свирид, молодший сержант Олексій Бабінець. Ліцеїсти були приємно вражені можливістю поспілкуватися з сучасними Героями, подвиги яких назавжди увійдуть в історію незалежної та цілісної України", - йдеться в повідомленні.

Лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук, який є частим гостем у Київському військовому ліцеї, у своїй промові зазначив, що подвиг "кіборгів" - це подвиг справжніх патріотів своєї країни.

Особовий склад 5-ї навчальної роти підготував для присутніх патріотичний виступ, який підкреслив той факт, що молоде покоління з глибокою повагою ставиться до подвигу захисників та бере приклад зі справжніх воїнів Збройних сил України.

Начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна Герой України генерал-майор Ігор Гордійчук та запрошені гості вшанували пам'ять полеглих і поклали квіти до пам'ятного знаку, присвяченого випускникам навчального закладу, які віддали життя за свободу та незалежність України.

Нагадаємо, 22 січня 2015 року силовики після 242 днів героїчної оборони (з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року) вийшли з боями з території терміналів Донецького аеропорту, оскільки їхні позиції були зруйновані та прострілювалися прямим націлюванням. Частина силовиків зазнала поранень і потрапила у полон до терористів.

21 січня 2015 року було ухвалено рішення про відведення українських військових з території Донецького аеропорту.

Все почалося 26 травня 2014 року, коли проросійські сепаратисти та чеченські бойовики захопили будівлі аеропорту тоді ще мирного Донецька. Цього ж дня українські силовики, завдяки скоординованим діям українських Повітряних сил та високомобільних десантних військ, завдали удару по позиціях терористів та встановили контроль над Донецьким летовищем. Пізніше була повна дестабілізація міста Донецьк, початок окупації та нескінченні спроби ворога відібрати контроль над аеропортом. Наші воїни вгризалися в землю і навіть під шквальним вогнем тримали оборону. За стійкість, безстрашність і непереможність українських захисників Донецького аеропорту назвали "кіборгами", а форпост українських кіборгів став символом української мужності, оплотом українського духу.

У різний час в аеропорту та прилеглих Пісках воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79-ї, 80-ї, 81-ї, 95-ї окремих аеромобільних та 93-ї окремої механізованої бригад, 57-ї окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку "Дніпро-1", вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та багато інших. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, деяких із них – посмертно. А ім’я загиблого Героя України старшого лейтенанта Івана Зубкова присвоєно 90-му окремому аеромобільному батальйону 81-ї окремої аеромобільної бригади високомобільних десантних військ ЗСУ.

Оборона Донецького аеропорту завершилась тільки після остаточного його зруйнування. 18-21 січня 2015 року внаслідок підриву терміналу ДАП загинуло 58 захисників-"кіборгів", які відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові. 21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу - цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони. В обох терміналах не залишилося жодного укріплення, яке б забезпечувало захист військовим від снайперів та танків.

16 січня 2016 року президент Петро Порошенко зустрівся з родинами військових, які загинули в останні дні оборони нового терміналу Донецького міжнародного аеропорту та донедавна вважались зниклими безвісти.

Аеропорт перебуває під вогневим контролем ЗСУ.

 

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 697 | Додав: adminA | Теги: Київський військовий ліцей ім. Богу, вшанування пам'ять загиблих кіборгі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]