Вт, 2024-05-07, 03:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:22
Вшанували пам'ять жертв Волинської трагедії Зеленський і Дуда
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

У неділю, 9 липня, президент України Володимир Зеленський зустрівся з польським колегою Анджеєм Дудою в українському Луцьку. Лідери держав прибули до луцького Кафедрального костелу святих апостолів Петра й Павла.

Як повідомляється, лідери держав вшановують пам'ять жертв Другої світової війни та 80-ту річницю Волинської трагедії. Візит президентів у Луцьк заздалегідь не анонсували.

Разом з президентами в заходах беруть участь глава УГКЦ Святослав Шевчук, предстоятель ПЦУ Епіфаній, митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Попередньо, на зустрічі презентують заяву про прощення і прийняття, підписану главами УГКЦ та Католицької церкви Польщі.

Як повідомили в Луцькій міській раді, у зв'язку з проведенням заходів із вшанування пам'яті усіх жертв Другої світової війни та 80-ї річниці Трагічних подій на Волині, з 20:00 8 липня до 17:00 9 липня перекрито рух автотранспорту деякими вулицями Луцька. Зокрема в цей час не можна проїхати вулицями Кафедральною, Плитниця, Братковського, площею перед Луцьким замком.

7 липня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький приїхав в Україну, щоб вшанувати пам’ять жертв Волинської трагедії на території вже не існуючого села Острувки у Волинській області.

Нагадаємо, напередодні під час робочої поїздки на Львівщину Володимир Зеленський узяв участь у молитовному заході «Боже, Україну бережи! 500 днів опору й звитяги».

Волинська трагедія 1943-44 років – це обопільні етнічні чистки конфліктуючого польського та українського населення. Етнічні чистки були здійснені Українською Повстанською Армією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту, радянських партизанів та українського і польського цивільного населення у 1943 році під час Другої світової війни на Волині.

Кількість жертв серед місцевих поляків, за даними різних істориків, у тому числі польських, оцінюється від 30 до 70 тисяч людей; цифри офіційної Варшави – 100 тис. загиблих поляків. Кількість убитих українців оцінюють від 5 тис. до понад 20 тис. людей. Події Волинської трагедії Варшава давно називає «етнічними чистками», а 2016 року польський парламент визнав ці події «геноцидом».

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 446 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]