Вт, 2024-04-23, 23:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:07
Вуличний бунт після загибелі Фредді Грея стався не на порожньому місці? - InoPressa
Інші останні Новини світу

Поліція Балтимора відома своєю "лайкою, порочністю і жорстокістю", пишуть американські ЗМІ, але це не вибачає "тупоголових заколотників", які трощили райони, де самі ж і живуть. Британська The Times звертає увагу на "заклики ватажків місцевих вуличних банд, які в соцмережах запропонували побуянити після уроків", і на мародерство: у центрі дебатів повинні бути не тільки поліцейські, які люблять постріляти, а й молоді чорношкірі чоловіки.

"Що передувало заворушенням у Балтиморі", намагається розібратися The New York Times. У 60-ті роки ХХ століття поштовхами до руйнівних заворушень в Америці часто були жорстокості поліцейських. У кварталах афроамериканської бідноти поліцейських сприймали не як захисників, а як окупантів. Старі тертя вийшли на поверхню в 2014 році в Фергюсоні, а тепер проявилися в Балтиморі.

Президент Обама заявив, що підпалам і мародерству, які охопили Балтимор після похорону Грея, немає виправдання, але при цьому натякнув, що Управління поліції Балтимора "зобов'язане заглянути в себе". Газета коментує: "От саме. Попередні, добре задокументовані випадки крайньої жорстокості та посадових злочинів підготували ґрунт для таких заворушень".

Видання посилається на журналістське розслідування газети The Baltimore Sun, за даними якої "за останні чотири роки більш як 100 осіб виграли суди або уклали досудові угоди на свою користь у зв'язку із звинуваченнями [на адресу поліцейських] в жорстокості і порушеннях прав людини". У розслідуванні повідомлялося, що під час арештів, до законності яких є сумніви, люди зазнавали важких травм, є випадки смерті, "судді і прокурори регулярно відхиляли звинувачення, висунуті потерпілими, а міська влада своєю політикою потурала приховуванню збитків, завданих людям".

Ці та інші історії про зловживання поліції були добре відомі балтиморцям на момент, коли справа Грея набула широкого розголосу.

У вівторок Обама справедливо заявив, що тертя з поліцією в афроамериканських кварталах тліли десятки років. Він зазначив, що потрібно не тільки змінити тактику поліції, а й по-новому посприяти населеним пунктам, де людям нема де працювати, а також поліпшити систему освіти і допомогти колишнім злочинцям з працевлаштуванням, передає видання.

"У Балтиморі утворилася отруйна суміш з насильства і зіпсованих відносин з поліцією" - зазначає у заголовку The Washington Post. Населення міста за півстоліття скоротилося на третину, поліція сумнозвісна "лайкою, порочністю і жорстокістю" у взаємодії з населенням, в деяких кварталах вбивства, злочини на ґрунті наркоманії, підліткові вагітності, прогули занять у школі, бідність і безробіття зробилися "ендемічними явищами". "Неважко зрозуміти, як Балтимор піддався спокусі і збунтувався і чому інші великі міста можуть піти за його прикладом", - пише газета.

Але це не вибачає "тупоголових заколотників", за висловом газети, які в понеділок трощили райони, де самі ж і живуть.

"Погроми нічого не виразили, нічого не врегулювали, та до того ж розтратили даремно атмосферу попередніх акцій протесту, коли люди з гідністю і рішучістю засуджували поліцію за смерть Фредді Грея", - йдеться в статті.

Що ж робити? Видання радить "враховувати хиби не тільки поліції, а й цілих кварталів, які кинуті напризволяще і марніють, віддаючись розпачу. По суті, Балтимору бракує відчуття, що жителі, хоч у яких би обставинах вони опинилися, можуть домогтися справедливості: економічної, соціальної та іншої".

Але бунти - спосіб неефективний. Газета нагадує слова Глорії Дарден, матері Фредді Грея, під час погромів у понеділок: "Я хочу, щоб всі ви домоглися справедливості для мого сина, але не треба робити так, як тут. Не треба розносити на шматки все місто. Так не годиться".

"Балтимор у вогні" - так назвала коментар The Times. Америка охоплена епідемією жорстокості серед поліцейських, це одна з причин бунтів у Балтиморі. "Але, якщо придивитися уважніше, бунти в Балтиморі - особливий випадок", - вважає видання.

Грей помер 19 квітня, нагадує газета. "Ще тиждень у Балтиморі було спокійно. У понеділок після похорону Грея сотні молодих людей, переважно чорношкірих, вийшли на вулиці не від спонтанного обурення, а, як повідомляється, у відповідь на заклики ватажків місцевих вуличних банд, які в соцмережах запропонували побуянити після уроків" , - йдеться в статті.

Багато хто з них взявся до мародерства. Білий губернатор Меріленду і чорношкіра голова Балтимора назвали їх "бандитами". Газета сподівається, що незабаром настане поворотний момент, і в центрі дебатів опиняться не поліцейські, які люблять постріляти, а молоді чорношкірі чоловіки.

На думку газети, у наш час зусилля допомогти найбіднішим чорношкірим американцям застопорилися. Закон про "позитивну дискримінацію", який зобов'язує федеральні відомства брати на роботу представників етнічних меншин, мало чим допоміг більшості молодих чорношкірих чоловіків (серед них удвічі більше безробітних і вшестеро більше ув'язнених, ніж серед їхніх білих ровесників).

І все ж "у США завжди є надія. Цього разу ця надія полягає в тому, що в Балтиморі батьки навчать дітей, як по-справжньому належить вшанувати пам'ять Фредді Грея".

Переклад InoPressa 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 927 | Додав: admin | Теги: бунт, Загибель, фредді грея | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]