Пт, 2024-04-19, 20:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:01
З 10 січня НБУ посилює вимоги до резервів банків і зберігає облікову ставку на рівні 22%
Інші останні Економічні новини

  Правління Національного банку України (НБУ) 17 грудня прийняло рішення припинити з 10 січня 2016 року зарахування залишків готівки в касах банків у національній валюті в покриття обов'язкових резервів, повідомила глава НБУ Валерія Гонтарєва.

Крім того, правління Національного банку України (НБУ) 17 грудня ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 22% річних, повідомляється в прес-релізі НБУ.

Згідно з повідомленням, НБУ вважає необхідним зберегти монетарні умови для стримування інфляційних очікувань.

"Правління НБУ усвідомлює ризики посилення тиску на ціни. Основним джерелом такого тиску є збереження низького попиту на товари українського експорту. Ризики також становлять розпочатий Федеральним резервом США цикл підвищення процентної ставки вперше з 2006 року і девальвацію валют країн - торговельних партнерів. Іншим ризиком зростання інфляції є можливе підвищення акцизу на алкоголь і тютюнові вироби", - наголошується в повідомленні.

Згідно з документом, в подальшому за умови збереження безінфляційного тренду, поліпшення інфляційних очікувань і ослаблення ризиків, НБУ може відновити поступове пом'якшення монетарної політики.

Згідно з повідомленням, правління також ухвалило рішення припинити з 10 січня 2016 року зарахування залишків готівки в касах банків в національній валюті в покриття обов'язкових резервів.

Чинна на сьогодні норма надає можливість банкам зараховувати для покриття обов'язкових резервів 75% залишку готівки в касі в національній валюті.

Довідка

Облікова ставка (або ставка рефінансування) - це монетарний інструмент, за допомогою якого Національний банк встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку (комерційних банків) орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових ресурсів.

НБУ з 25 вересня вирішив знизити облікову ставку до 22% річних з поточного рівня 27% річних, на якому вона була встановлена з 28 серпня цього року, коли центробанк знизив її з 30% річних.

Раніше НБУ збільшив облікову ставку і ставку рефінансування до 30% річних з 4 березня цього року. До цього з 6 лютого діяла ставка у 19,5%, а з 13 листопада 2014 року – 14%.

Востаннє облікова ставка Нацбанку була вищою в 2000 році: з 24 березня 2000 року її було знижено з 35% до 32% річних, потім з 10 квітня до 29% і з 15 серпня до 27% річних. У 2001 році НБУ у шість етапів знизив облікову ставку до 12,5% річних.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 713 | Додав: adminA | Теги: резерви банків, облікова ставка 22%, 10 січня НБУ посилює вимоги | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]