Чт, 2024-03-28, 13:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:07
З хворої голови на здорову: Пшонка сказав, що Тимошенко не звільнять
Інші останні Політичні новини
Генпрокурор Віктор Пшонка пояснює, що рішення Євросуду з прав людини не вимагає звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу "Інтер" у четвер, 2 травня, передає Інтерфакс-Україна.

"Євросуд визнав, що сам факт того, що Тимошенко була політичним діячем, не доводить її політичного переслідування, тобто суд вказав, що у справі Тимошенко відсутня будь-яка політика", - сказав генпрокурор.

"Висновок і роз'яснення таке: це рішення Європейського суду не веде до звільнення Тимошенко, не вимагає її звільнення", - підкреслив він.

Що стосується безпосередньо можливості звільнення Тимошенко, після рішення ЄСПЛ, то, як зазначив генпрокурор, питання звільнення і неправового вироку Європейський суд не розглядав.

За словами генпрокурора, те, що описувала Тимошенко про неналежні умови її утримання, про відеоспостереження, про відсутність медичної допомоги, не підтвердив Європейський суд.

"Більше того, в цій частині (за ст.3 Європейської конвенції з прав людини суд не встановив порушень - ІФ) суд виписав рішення, що порушень не було, коли суд розглядав і описував питання за скаргою Тимошенко в частині медичного обслуговування, то написав тезу про те, що Тимошенко отримувала і отримує медичну допомогу в більшому обсязі, ніж звичайна людина ", - розповів генпрокурор.

Пшонка роз'яснив, що після вивчення скарги ЄСПЛ, встановив порушення прав екс-прем'єра тільки в частині затримання та арешту, але це не стосується самого вироку, який винесений щодо "газової справи".

"Весь процес з розгляду кримінальної справи по Тимошенко було розглянуто за нормами старого Кримінально-процесуального кодексу, сьогодні діє інший Кримінальний процесуальний кодекс і в ньому прописані ті запобіжні заходи, яких раніше не було в старому КПК", - зазначив генпрокурор.

За його словами, ті зауваження, які зробив Європейський суд, Україна активно усуває на законодавчому рівні.

Як повідомлялося, 30 квітня Європейський суд з прав людини встановив порушення двох статей Конвенції з прав людини у справі колишнього прем'єр-міністра Тимошенко.

Судді одноголосно визнали порушення параграфа першого статті 5 Конвенції (право на свободу та особисту недоторканність), порушення параграфа четвертого статті 5 Конвенції (право ініціювати провадження для встановлення законності затримання), а також порушення параграфа п'ятого статті 5 Конвенції (право на відшкодування за незаконний арешт або затримання).

Крім того, судді одноголосно визнали порушення статті 18 Конвенції з прав людини, яка забороняє застосування обмежень прав і свобод для інших цілей, ніж ті, що встановлені Конвенцією.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1092 | Додав: adminA | Теги: тимошенко, Пшонка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]