Чт, 2024-04-25, 21:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:07
З мусульманами й католиками щодо декларації на захист прав жінок ООН вдалося домовитися
Інші останні Новини світу
У п'ятницю, 15 березня, країнам-членам ООН, у тому числі консервативним католикам і мусульманам, вдалося узгодити формулювання декларації, покликаної захистити жінок від насильства, повідомляє Lenta.ru.

Дискусія щодо основних тез документа тривала два тижні. В результаті свої підписи під документом поставили представники всіх 193 держав, що входять в організацію.

Зокрема, декларація закликає всі країни утриматися від посилань на свої традиції, культурні особливості, звичаї й релігійні принципи для виправдання насильства над жінками.

Документ закликає держави-члени ООН стимулювати сексуальне виховання дітей в школах, створити систему екстреної допомоги жертвам насильства і суворіше карати за вбивства на ґрунті гендерних забобонів.

При цьому з документа виключили положення, що стосуються сексуальної орієнтації.

Відзначається також, що найбільший опір прийняттю декларації надав Єгипет: представник цієї держави визнав документ таким, що суперечить принципам ісламу й підриває сімейні цінності. Також він запропонував внести поправку, яка дозволяла б усім країнам, що підписали декларацію, застосовувати її у відповідності з власними традиціями й законами.

Втім, пропозиція Єгипту не знайшла підтримки у інших учасників договору, й поправка не була внесена в документ. Незважаючи на це керівник єгипетської делегації не стала блокувати прийняття проекту, для якого потрібно було схвалення всіх країн-членів ООН.

Крім Єгипту претензії до тексту документа висловлювали й інші мусульманські країни, в тому числі Лівія, Судан та Іран, а також Ватикан і Росія. Вони вимагали пом'якшити окремі формулювання, що стосуються, зокрема, заборони абортів та визнання зґвалтуванням примус жінки до сексу з боку чоловіка.

Глава комітету ООН у справах жінок Мішель Бачелет назвала прийняття проекту декларації історичною подією. За її словами, тепер жінки всього світу отримають ефективний інструмент для захисту своїх прав.

Відзначимо, що попередня спроба узгодити текст декларації у 2003 році закінчилася невдачею. Державам не вдалося знайти компроміс з питань сексуального виховання дітей, допустимості абортів і пріоритетів прав жінки над традиціями і релігійними нормами.

У 2009 році генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Мун закликав поважати та не порушувати права жінок в усіх країнах світу.

Генсек ООН окремо акцентував увагу на проблемах материнства, зазначивши, що саме матері відіграють важливу роль у сім'ї, а відносини між матір'ю та дитиною є надзвичайно важливими для здорового розвитку дітей. Разом з тим, у сучасному суспільстві жінки не лише піклуються про дітей, а й працюють для забезпечення своїх родин, у той час коли перед ними стоїть низка викликів на шляху до материнства.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 955 | Додав: adminA | Теги: католики, мусульмани, декларація на захист прав жінок, ООН | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]