Сб, 2024-04-20, 05:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:06
З нагоди свого 60-річчя Анатолій Хостікоєв сьогодні запрошує на творчий вечір "Автобіографія"
Інші останні Культурні новини
Одного разу випадково підслухала, як мама пояснювала своїй доньці–підлітку значення вислову «імпозантний мужчина». «Розумієш, це такий високий, красивий, талановитий, галантний, харизматичний чоловік із шармом, — зі знанням справи розповідала жінка. — Ну, як Хостікоєв». Віддаючи належне її сумлінному ставленню до батьківських обов’язків — не відмахнулася, не сказала, що зарано тобі, доню, таким цікавитися, — мушу визнати, що отого «як Хостікоєв» було б достатньо.

Анатолій Хостікоєв має чимало відзнак і нагород (народний артист України, лауреат Національної премії імені Шевченка, кавалер ордену «За заслуги»...) При цьому він так само має шалену популярність, бо володіє надзвичайним магнетизмом, якому неможливо не піддатися і який забезпечує Анатолієві Георгієвичу творчу унікальність. Яка, у свою чергу, примушує нас, шанувальників його таланту, слідкувати за афішами, вишуковуючи нові вистави за його участю.

Мабуть, чимало абітурієнтів театральних вузів надихалися біографією Анатолія Хостікоєва і бачили себе у професії такими ж активними, продуктивними і запитаними, як він.

По закінченні Київського інституту імені Карпенка–Карого Хостікоєва розподілили в один із найкращих українських театрів — львівський імені Заньковецької. І хоча умови для молодих акторів там були пречудові, киянин Хостікоєв прагнув повернутися додому. З цим акторові допомогла його педагог Ірина Молостова, яка саме очолила Російську драму імені Лесі Українки і покликала його до себе. А згодом відбулася ще одна творча міграція, але вже локальна — після двох сезонів у цьому театрі сьогоднішній ювіляр на запрошення Сергія Данченка опинився вже серед франківців.

У одному з перших спектаклів раннього франківського періоду, «Благочестива Марта», партнером Анатолія Георгійовича був Богдан Бенюк. Так розпочалася їхня дружба, якій уже більше тридцяти років. Творча, що вилилася у ціле театральне агентство «Бенюк і Хостікоєв», та людська (два куми — це майже як два брати).

Аналізуючи театральні роботи Анатолія Хостікоєва, не можна не відзначити особливий магнетизм усіх його образів (тут доречно знову згадати нашу матусю з першого абзацу, особливо її слова про мужчину з шармом). «Васса Желєзнова», «Санаторійна зона», «Енеїда», «Крихітка Цахес», «Пігмаліон», «Кін IV», «Отелло», «Швейк», «Біла ворона», «Грек Зорба» та багато інших вистав були б зовсім інакшими або й не відбулися б узагалі, якби ролі Хостікоєва виконували інші актори.

А могло так статися, що його перелік спектаклів в Україні був би значно коротшим, натомість кількість закордонних проектів виросла б у рази. До своєї вистави у Лондоні його запрошував Роман Віктюк, партнеркою мала стати знаменита балерина Наталя Макарова, але на виставі у Києві Хостікоєв зламав ногу, і британська прем’єра відбулася без нього...

Хостікоєва кликали також у Москву, в Театр на Таганці — Олексій Петренко пропонував зіграти Лопахіна у «Вишневому саду», але пікантність ситуації полягала в тому, що цю роль виконував Висоцький... Про можливі проби у театрі «Соврємєннік» були розмови і з Галиною Волчек.

Але все, що не робиться — на краще, скажемо сьогодні ми й потішимося можливості бачити актора Хостікоєва на сцені і... слідкувати за новими роботами режисера Хостікоєва. Його режисерським дебютом був «Кін IV» — цю виставу Хостікоєв ставив разом iз Сергієм Данченком і навіть отримав книгу від драматурга Григорія Горіна з написом: «Кращому Кіну від схвильованого автора», — а однією з останніх прем’єр постановника став «Люкс для іноземців» компанії «Бенюк і Хостікоєв».

Кінороботи Анатолія Хостікоєва — тема для окремої розмови про його талант. «Дума про Ковпака», «Мільйон у шлюбному кошику», «Точка повернення», «Роксолана» — різні жанри, різні герої, різні принципи існування в кадрі і переконливість у кожній репліці...

Ще одна тема, яку особливо полюбляють обивателі, — особисте життя. Але з цим в Анато­лія Георгійовича все стабіль­но і без сенсацій. Кохана дружина Наталя Сумська, в яку він щодня закохується знову і знову. Два сини, Георгій та В’ячеслав.

«Мої сини — це особлива гордість і любов, — говорить ювіляр. — Старший, Георгій, уже відомий актор, грає в театрі, знімається в кіно... У виставі «Всі його сини» я грав батька, а Георгій — відразу трьох моїх дітей. Так після прем’єри один із критиків запитав, чому на поклон я вийшов тільки зі своїм сином, а де ще двоє? Для мене це стало найвищою похвалою професіоналізму Георгія».

Чи не єдина роль, яка так і не була реалізована ним до кінця і не принесла позитивних вражень, — це роль політика. У статусі депутата Київради він пробув недовго. Переконавшись у тому, що актор Хостікоєв — це значно органічніше, ніж політик Хостікоєв, він залишив депутатський корпус. «Якщо зміст акторської професії — у створенні красивої ілюзії, ... то в політиці брешуть по–справжньому і часто з завдаванням тяжких тілесних ушкоджень...»

ПРЯМА МОВА

Богдан Бенюк,
народний артист України:

— Той Божий дар, який є у Хостікоєва і в мене, знаходить якийсь відгук у наших душах. Ми часто працюємо в такій сфері, де звичайні артисти прості проблеми розв’язувати не можуть. Ми розуміємо з півслова... Ми розуміємо без слів... Ми розуміємо вже на такому якомусь інтуїтивному рівні один одного. І те, що ми з ним різнопланові і не претендуємо на одні й ті ж роботи, дає ще певний результат у «плюс». Тому довго в нашому тандемі існує зв’язок, який розв’язати, слава Богу, не можна. Дружба з ним — це не просто дружба. Це якісь такі речі... Я навіть не можу назвати такого слова. Ми не обціловуємось, не їздимо в гості сім’ями чи там на риболовлю... Нас єднає сцена, але вона єднає так, що дає якусь таку гаму доповнень... Я навіть не можу пояснити, що воно таке. Тому що такого іншого партнера по творчості в мене немає.

Людмила ОЛТАРЖЕВСЬКА
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1244 | Додав: adminA | Теги: творчий вечір «Автобіографія», Сьогодні, 60-річчя Анатолій Хостікоєв | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]