Пт, 2024-03-29, 14:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:20
З окупованим Кримом заборонили вантажне сполучення
Інші останні Офіційні новини

Уряд України тимчасово з ініціативи прем'єр-міністра Арсенія Яценюка заборонив переміщення вантажних потоків на адміністративному кордоні між Україною та Автономною Республікою Крим.

Як повідомляє прес-служба Кабміну України, відповідне рішення було ухвалено в понеділок, 23 листопада, на позачерговому засіданні уряду.

Разом з тим, йдеться в повідомленні, Яценюк доручив Кабінету міністрів на чолі з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, відповідно до закону, підготувати проект розпорядження уряду про конкретний перелік товарів, робіт і послуг, які можуть надаватися в Автономну Республіку Крим, і застосувати відповідний перелік товарів.

"Для того щоб такий перелік товарів відповідав інтересам України в першу чергу, пропоную залучити Меджліс кримськотатарського народу до того, щоб таке рішення враховувало інтереси в тому числі нашого братнього кримськотатарського народу", - наголосив голова уряду.

Раніше сьогодні президент України Петро Порошенко запропонував уряду розглянути питання припинення вантажного транспортного сполучення і припинення товарообігу з Кримом. Президент звернувся до прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з листом, в якому запропонував невідкладно утворити робочу групу для всебічного аналізу питання щодо припинення вантажного транспортного сполучення та припинення товарообігу з тимчасово окупованою територією Автономної Республіки Крим (в обох напрямках) та підготовки проекту відповідного рішення.

Порошенко у листі від 4 листопада також пропонує до прийняття урядом зазначеного рішення забезпечити тимчасове припинення вантажного автомобільного і залізничного сполучення з тимчасово окупованою територією в обох напрямках.

"Останнім часом суттєво загострилося протистояння між громадськими активістами та окупаційною владою Криму. Порушено низку кримінальних справ проти ініціаторів торговельної блокади Криму. Ініціатори безстрокової акції блокування поставок українських товарів на Кримський півострів, яка розпочалася 20 вересня поточного року, вимагають повністю припинити торговельні відносини з окупованою територією", – аргументує у листі голова держави необхідність припинення вантажного транспортного сполучення з АРК.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр виступає за те, щоб Рада національної безпеки і оборони (РНБО) затвердила рішення про формат відносин з Кримом

"Я звернуся до президента України з тим, щоб РНБО прийняла остаточне рішення про формат наших відносин і про ті заходи, які українська влада повинна вжити для повернення Автономної Республіки Крим до складу України, щодо розвитку економічних, соціальних та будь-яких інших відносин з Автономною Республікою Крим і по боротьбі з російськими окупантами, які захопили територію АР Крим", - сказав він.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков в свою чергу ініціює припинення контракту на постачання електроенергії до Криму рішенням РНБО.

"Скажу як член уряду, а не як глава МВС, відповідаючи на запитання про ембарго щодо товарів України, яким нам погрожувала Російська Федерація кілька днів тому. Думаю, нам варто ухвалити політичне рішення на рівні РНБО, на рівні уряду про те, щоб припинити дію контрактів на постачання електроенергії", - сказав він на екстреному засіданні.

За словами міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина, пошкоджені в результаті вибуху лінії електропередач, які передають електроенергію в Крим і Херсонську область, можуть бути відновлені впродовж трьох днів, однак для ремонтних робіт необхідний дозвіл Служби безпеки України: "Лінії передач ми готові відремонтувати впродовж 72 годин. Лінії знаходяться на землі, треба провести обмір, мають попрацювати спеціальні органи – МВС чи СБУ, які обстежать периметр і дадуть нам дозвіл. Після цього ми зможемо провести ремонтні роботи".

Він нагадав, що всього було пошкоджено 4 лінії електропередач потужністю 220 і 330 кіловольт.

Довідка

20 листопада, близько 9-ї ранку "невідомі" пошкодили дві опори ЛЕП, що ведуть у Крим, у Генічеському та Чаплинському районі Херсонської області.

Зранку 21 листопада бійці Добровольчого українського корпусу "Правий сектор" (ДУК ПС), представники Меджлісу кримськотатарського народу і громадянські активісти взяли під охорону пошкоджені опори лінії електропередач з метою не допустити їх ремонту.

Після протистояння з правоохоронцями, що супроводжували прибулих для заземлення опор, які все ще залишалися під напругою, енергетиків, активісти відступили і дозволили ремонтній бригаді провести роботи.

Однак увечері того ж дня пошкоджені опори ЛЕП повторно підірвали. Практично весь окупований Крим до півночі за київським часом залишився без електропостачання.

На півострові запровадили режим надзвичайної ситуації. В цілому Крим може забезпечити себе електроенергією максимум на 50 відсотків.

Командир штабу "Громадська блокада Криму" Ленур Іслямов заявив, що активісти не допустять ремонту електроопор, поки Росія не звільнить українських політв'язнів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 889 | Додав: adminA | Теги: заборона, окупований, вантажне сполучення, Крим | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]