Чт, 2024-04-18, 04:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:45
З осені знеціниться гривня та подорожчають продукти
Інші останні Економічні новини

Украй несприятливі погодні умови призвели до того, що українські аграрії збирають дуже малі врожаї зернових. Через це восени ціни на продукти підскочать, знизиться експорт і зросте тиск на гривню. Лише оптимістичні заяви уряду розбавляють цю похмуру картину.

Так, за словами прем'єра Миколи Азарова, погода не надто позначилася на врожаї, і він буде не набагато гіршим за попередній рік. Кабмін прогнозує урожай зернових на рівні 46-47 мільйонів тонн, пише "Фокус".

Самі ж аграрії називають слова чиновника маячнею, і кажуть, що збори будуть значно меншими. Наприклад, у Криму врожайність впала втричі. "У поточному році Україна збере найгірший врожай за останні п'ять років. Це буде близько 40 мільйонів тонн", - переконаний президент "Українського клубу аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса.

Збитки агросектора УКАБ оцінює у 40 мільярдів гривень, проте лише 5,5 викликані поганою погодою. Важливіше те, що українські ціни на зерно нижчі за світові: через це аграрії втратять 29 млрд грн, а підвищення вартості оренди землі збільшить їхні витрати ще на 4,5 млрд.

Звичайним споживачам неврожай відгукнеться тотальним зростанням цін на продукти. Світові ціни на сільгосппродукцію ростуть вже другий місяць поспіль, і ця тенденція захоплює дедалі більше країн. Так, усе вищі ціни на зерно потягнуть за собою найперше ціни на м'ясо та молоко, а також крупи і борошно.

Наприклад, у собівартості свинини на корм припадає 60%, через зростання цін на кукурудзу ця складова вже виросла на чверть, а це вже плюс 15% до ціни кінцевого продукту. Приблизно такий же ріст передбачається на молочні продукти і на продукцію птахівництва. У хлібній галузі, де питома вага муки у собівартості вища, ціни можуть підскочити на 20%.

У результаті вже у листопаді можна буде спостерігати прискорення інфляції. Економісти також попереджають, що приховування Кабміном правди про реальний стан справ в агросекторі може зіграти злий жарт проти самого уряду: реальні доходи бюджету будуть значно нижчі, аніж заплановані. Зниження валютних надходжень від зернового експорту створить додатковий тиск на нацвалюту і може стати ще одним із факторів її девальвації.

Нагадаємо, Азаров заявляв, що урожай зерна в Україні в поточному році сягне 47 млн тонн, а хороший урожай зерна він називав "запорукою хороших валютних резервів і стабільного курсу гривні".

Проте через несприятливі погодні умови врожайність зернових культур у поточному році значно впала. Наразі спекотна та суха погода примусила передчасно почати жнива.

Нагадаємо, в Мінагропроді прогнозують, що валовий збір зерна поточного року очікується 45-50 млн тонн. При цьому вперше більше половини врожаю становитиме кукурудза.

Утім, начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру МНС України Тетяна Адаменко повідомила про те, що в Україні валовий збір зернових і зернобобових в 2012 році прогнозується на рівні 43-44 млн тонн, що на 10-12 млн тонн (20-30%) менше, ніж торік.

25 липня Азаров обіцяв стабільні ціни на овочі для українців, а в перспективі планував завоювати європейський ринок.

"Впевнено можна сказати, що протягом усього року, аж до нового врожаю, ціни на овочі залишаться стабільними. У перспективі Україна повинна вийти на виробництво 30-40 млн тонн овочів. Це буде найбільш якісна і найдешевша в Європі продукція", - сказав Азаров.

Наприкінці минулого року Азаров заявив, що політика його уряду веде до зростання купівельної спроможності громадян. Так, повідомив прем’єр, у 2011 році "суттєво зросла купівельна спроможність населення". Він зазначив, що роздрібний товарообіг зріс на 15%: українці стали більше купувати продовольчих продуктів (зросло споживання м’яса, а овочів і фруктів населення купило в 1,5 раза більше, ніж 2010 року).

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 2808 | Додав: admin | Теги: знеціниться гривня, подорожчають продукти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]