Чт, 2024-03-28, 18:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:10
З платіжних карт НБУ постановив видавати кошти тільки в гривнях
Інші останні Економічні новини

Національний банк України заборонив зняття готівкових коштів в іноземній валюті з платіжних карт. Про це зокрема сказано в постанові НБУ №160 від 3 березня 2015 року.

"Видача готівкових коштів у межах України з електронних платіжних засобів, емітованих як резидентами, так і нерезидентами, здійснюється виключно в гривнях", - наголошується в документі.

Постанова №160 буде діяти з 4 березня до 3 червня 2015 року.

Крім того, Нацбанк продовжив до 3 червня заборону на переказ за кордон валюти на суму понад 150 тис. гривень.

"За дорученням фізичних осіб за межі України здійснюються перекази іноземної валюти за поточними валютними неторговельними операціями: без підтверджувальних документів з поточного рахунку в іноземній валюті або без його відкриття на суму, яка в еквіваленті не перевищує 15 000 гривень в один операційний (робочий) день. Фізичні особи-нерезиденти повинні здійснювати такі перекази на підставі документів, що підтверджують джерела походження коштів; з поточного рахунку в іноземній валюті на суму, що перевищує в еквіваленті 15 000 гривень, але не більш ніж 150 000 гривень на місяць", - йдеться в постанові.

У постанові також повідомляється, що дані вимоги не поширюються на оплату витрат на лікування, транспортування хворих; оплату витрат, пов'язаних зі смертю громадян за кордоном; перекази, що здійснюються на підставі рішень судових, слідчих органів; оплату витрат на навчання, грошових переказів нерезидентів в Україні.

Також Національний банк України продовжив до 3 червня 2015 року заборону на продаж валюти населенню на суму більш ніж 3 тис грн на добу.

"Дозволити здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти або банківських металів одній особі в один операційний (робочий) день у сумі, що не перевищує в еквіваленті 3000 грн в рамках однієї банківської установи", - сказано в документі.

Обмеження щодо суми операції з продажу готівкової іноземної валюти не поширюються на випадки здійснення банком такої операції з фізичною особою-резидентом при одночасному дотриманні наступних умов: фізична особа купує готівкову іноземну валюту і використовує її виключно для цілей виконання власних зобов'язань в іноземній валюті за кредитними договорами, укладеними з уповноваженим банком-кредитором; банк здійснює продаж готівкової іноземної валюти в сумі, що не перевищує обсяг зобов'язань в іноземній валюті фізичної особи-позичальника за кредитним договором.

Зазначимо, НБУ заборонив видачу валюти з платіжних карт ще 2 вересня 2014 року постановою №540. При цьому можна отримати дану валюту прямо в касі банку.

Нагадаємо, Національний банк України зобов'язав банки при узгодженні платежів за імпортними контрактами з передоплатою на суму понад 50 тис. дол. надавати в НБУ довідки фіскальної служби про відсутність у клієнта-імпортера заборгованості з податків, зборів і платежів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 822 | Додав: adminA | Теги: платіжних карт, кошти тільки в гривнях, НБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]