Чт, 2024-04-25, 17:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:18
З проблемами, але все ж зумів пристикуватися до МКС перший приватний космічний корабель
Інші останні Новини світу науки і технологій

Перший приватний космічний корабель Dragon не зміг за планом пристикуватися до МКС. Спершу стикування було відкладено на годину, потім ще на півтори години, передає "Интерфакс". За даними російського ЦУП, проблема була з лазерною установкою на борту корабля, яка "не бачила" МКС.

Джерело в Центрі управління польотами запевнило, що ситуація ніяк не загрожує безпеці МКС. Якщо стикування найближчим часом буде неможливим, то корабель в автоматичному режимі здатний відійти на більш безпечну відстань перед проведенням нових спроб.

Раніше планувалося, що в 8:06 за часом Східного узбережжя США (15:06 за Києвом) астронавт NASA Дональд Петтіт захопить Dragon "рукою"-маніпулятором і за допомогою астронавта Європейського космічного агентства Андре Кауперса в 11:20 (18:20 за Києвом) приєднає до американського модуля Harmony на стороні, зверненої до Землі.

Однак, передає ИТАР-ТАСС, керівники польоту ухвалили рішення додатково вивчити дані з лазерних дальнометрів апарату, коли Dragon знаходився на відстані приблизно 70 метрів від орбітального комплексу.

Як повідомило NASA, фахівці вже дали дозвіл апарату продовжити зближення на відстань 30 метрів від станції.

У п'ятницю Dragon почав здійснювати поетапне наближення до станції, виконуючи необхідні маневри. Планується, що в суботу, після перевірки якості повітря в капсулі, екіпаж відкриє люки стикувального відсіку і почне розвантаження комерційної "вантажівки".

Нарешті, десь о 17:00 почали надходити повідомлення, що член екіпажу МКС, американський астронавт Дональд Петіт таки зумів захопити дистанційним маніпулятором SSRMS космічний корабель, який наблизився до станції.

"Тепер рука-маніпулятор має плавно наблизити Dragon до стикувального вузла модуля Harmony. Завершиться процес стиковки приблизно через 3,5 години", - повідомив представник NASA в російському ЦУПі.

Dragon, який має форму дзвону, привіз на МКС 544 кг вантажу, зокрема, продовольство, одяг, елементи живлення та матеріали для експериментів. На Землю він повинен забрати вантаж вагою близько 660 кг - у тому числі деталі обладнання, яке NASA з метою економії має намір використовувати в майбутньому. Dragon - єдина в світі "вантажівка", здатна повертатися на Землю. Всі інші вантажні кораблі сконструйовані таким чином, що згорають при вході в щільні шари атмосфери.

Відстиковка Dragon запланована на 31 травня. Апарат зійде з орбіти, розкриє парашути і приземлиться в Тихому океані поблизу узбережжя штату Каліфорнія.

Ця місія є віхою в історії космічних польотів, так як Dragon повинен стати першим апаратом комерційного призначення, який зістикувався зі станцією.

У грудні 2010 року компанія вже здійснила успішний запуск корабля на орбіту, але без стикування зі станцією. Якщо нинішній старт до МКС буде вдалим, то наступний подібний запуск може відбутися вже восени.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1035 | Додав: adminA | Теги: Перший приватний космічний корабель, МКС, пристикуватися | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]