Чт, 2024-03-28, 21:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:32
З Україною остаточних домовленостей про делімітацію Азовського і Чорного морів не досягнуто - МЗС РФ
Інші останні Політичні новини
Остаточних домовленостей про делімітацію морського простору в Азовському та Чорному морях з Україною не досягнуто.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров повідомив в ході виступу в МГІМО.

"Нічого не підписано. На жаль, нічого не підписано", - сказав Лавров, відповідаючи на запитання, чи відповідає дійсності інформація про те, що Тузла відійде Україні.

За його словами, робота з делімітації морського простору в Азовському та Чорному морях триває і по багатьом аспектам досягнуто взаєморозуміння.

"Остаточне рішення ще не прийнято", - підкреслив Лавров і запевнив, що інтереси як України, так і Росії будуть повністю забезпечені.

Як повідомлялося, 12 липня президенти Росії та України Володимир Путін і Віктор Янукович підписали спільну заяву про делімітації морського простору в Азовському та Чорному морях.

Також 12 липня РИА "Новости" з посиланням на джерело в російській делегації повідомило, що Москва і Київ на переговорах попередньо домовилися, що острів Тузла відійде Україні, а Росія збереже "право ключа" проходу суден через Керченську протоку.

"Досягнуто попередньої домовленості, що в рамках делімітації кордону українській стороні - острів Тузла, Росія при цьому збереже "право ключа" проходу суден через Керченську протоку", - сказав співрозмовник агентства.

Нагадаємо, МЗС сподівалося завершити переговори про делімітацію морського кордону з Росією в 2011 році. У травні 2010 року голови МЗС України та Росії Костянтин Грищенко і Сергій Лавров підписали угоду про демаркацію українсько-російського державного кордону. Домовленість про демаркацію сухопутного кордону з Росією не має призвести до втрати Україною контролю над Керченською протокою та українською акваторією Азовського моря. Але у результаті Україна і Росія так і не розділили Азовське море і Керченську протоку. Довідка

Позиція України в питанні про морський кордон полягає в тому, що між колишніми радянськими республіками - РРФСР і Україною - був адміністративний кордон у Керченській протоці. Росія, у свою чергу, відзначає, що в Радянському Союзі між союзними республіками по акваторії внутрішніх морських вод адміністративні кордони не встановлювалися. Тому, на думку РФ, не було і немає жодних легітимних документів союзного або республіканського рівня, які фіксували би лінію розмежування у водах Азовського моря і Керченської протоки.

У зв'язку з цим Росія відмовилася визнавати встановлену українською стороною в 1999 році в односторонньому порядку лінію охорони державного кордону в цих водах. У 1991 році, після розпаду СРСР, Україна визначила свій морський кордон по лінії промивини між Краснодарським краєм і островом Тузла. Після цього судноплавна частина Керченської протоки опинилася на українському боці.

Керченська протока - єдиний природний вихід з Азовського моря. Рух суден по ній в даний час організовано по двох трасах: глибоководному Керч-Єнікальському каналу, що належить Україні, а також за російськими фарватерами номер 50 і 52, розрахованими на невеликі судна.

Щороку через Керченську протоку проходить до 9000 суден. Російські судна, що прямують по Керч-Єнікальському каналу, сплачують навігаційні та лоцманські послуги, а також низку інших зборів.

У підписаному 28 січня 2003 році президентами Росії та України Договорі про російсько-український державний кордон було визначено сухопутний кордон між двома державами, зафіксовано статус Азовського моря і Керченської протоки як внутрішніх вод двох країн. Питання про морський кордон виділено в окремий предмет для переговорів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 874 | Додав: adminA | Теги: Україною, делімітацію Азовського і Чорного, МЗС РФ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]