Пт, 2024-04-19, 15:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:33
За 3 роки Україна й не намагалася розірвати "кабальну" угоду 2009-го - багато галасу даремно
Інші останні Економічні новини
Питання перегляду угод на постачання газу від 19 січня 2009 року між "Газпромом" і "Нафтогазом України" у Стокгольмі урядом України жодного разу не ініціювалося.

Про це "Українській правді" повідомив директор юридичної компанії Lions Litigate кандидат юридичних наук Станіслав Батрін, який звернувся з позовом до Кабміну про визнання недійсними газових контрактів з Росією.

За його словами, чергове засідання у справі відбулося 28 травня під головуванням судді Окружного адмінсуду Києва Кобилянського.

"Не будемо приховувати, що одне з найважливіших завдань у справі полягало у зборі інформації, яка від суспільства прихована на найвищому рівні", - заявив адвокат.

"Виявляється, між "Нафтогазом" і "Газпромом" до контракту №КП від 2009 року таємно від суспільства укладено 21 доповнення, а до контракту №ТКГУ від 2009 року - 18 доповнень", - зазначив він.

"Президент як голова РНБО та Секретар РНБО Раїса Богатирьова визнали, що саме ці контракти є реальною загрозою національній безпеці. Микола Азаров на допиті в Печерському райсуді Києва зазначив, що дані контракти абсолютно невигідні для України і ведуть державу до банкрутства", - продовжив адвокат.

"Однак, замість того, щоб визнати угоди недійсними в арбітражі на підставі п. 8.2. Контракту № КП, відповідальні суб'єкти тільки стверджують їх дію з тим, щоб у арбітражного суду зменшилися можливості для захисту української сторони", - сказав Батрін.

Крім того, адвокат зазначив, що "насправді питання про перегляд контрактів у Стокгольмі за 3 роки навіть не ініціювалося".

"Це суперечить офіційно оприлюдненій інформації Азарова, який 19 серпня 2011 року зазначав, що" уряд України вже проконсультувався з українськими та міжнародними експертами щодо перспектив у судовому позові з Москвою і готовий почати розгляд справи". Виходить, що громадською думкою маніпулюють", - заявив Батрін.

Наступне слухання у справі призначено на 10.00 4 червня.

"Ми продовжуємо відстоювати думку, що кабальні газові контракти слід визнавати недійсними на тій підставі, що вони укладені під впливом тиску і важких обставин, оскільки ВАТ "Газпром" як монополіст в односторонньому порядку припинив постачання газу 1 січня 2009 і протягом 18 днів посилював тиск на Україну також з боку країн Європи, створивши безвихідну для нашої держави ситуацію", - вважає адвокат.

Це контракт, укладений під "дулом пістолета", і безумовно, він має бути визнаний недійсним", - сказав він.

"Недійсність договору призведе до того, що ВАТ "Газпром" буде зобов'язаний повернути НАК "Нафтогаз України" різницю в ціні на газ між нинішньою і тією, що існувала в 2008 році. Йдеться про десятки мільярдів доларів", - пояснив Батрін.

У серпні 2011 року Азаров заявляв, що уряд України вже проконсультувався з вітчизняними та міжнародними експертами щодо своїх перспектив у судовому позові з газових контактів з Москвою і готовий почати розгляди.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щоквартально за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.

Нагадаємо, у березні 2013 року директор юридичної компанії Lions Litigate, к.ю.н. Станіслав Батрін звернувся з позовом до Кабміну та Фонду держмайна про визнання недійсними контрактів на постачання газу від 19 січня 2009 року між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України". Справу розглядає Окружний адміністративний суд Києва.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 904 | Додав: adminA | Теги: розірвати кабальну угоду 2009-го, 3 роки Україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]