Пт, 2024-04-26, 15:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

23:23
За допомогою оптоволоконних кабелів і лазерів виміряли льодовиковий щит Гренландії
Інші останні Новини світу науки і технологій

льодовиковий щит гренландія Дослідники використовували оптоволоконну систему виявлення, щоб отримати більш точні оцінки властивостей льоду в будь-якій точці льодового щита Гренландії.

Відстеження змін у величезних масивах льоду – ключ до розуміння наслідків зміни клімату на планеті. Дослідники з Гренландії розробили новий інструмент, який підвищив точність таких вимірювань до безпрецедентного рівня. Технологія використовує поєднання оптоволоконних кабелів і лазерних імпульсів для отримання показань температури від поверхні до дна Гренландського крижаного щита. За допомогою такої системи вчені отримали чітке уявлення про зміни, які відбуваються в другому за величиною крижаному щиті у світі.

В технології використовується оптоволоконний кабель, який випромінює лазерні імпульси по всій своїй довжині, тягнучись від поверхні щита до його заснування – на 1 000 метрів вниз. Аналізуючи спотворення розсіяного світла, коли імпульси зустрічається з льодом, система визначає його температуру.

Новий інструмент вже змінює уявлення вчених про розподіл температури в крижаних покривах.

Використовуючи оптоволоконні кабелі, вчені розробили метод більш точного вимірювання температури льодовикового щита Гренландії. Пол Кристофферсен і команда RESPONDER

Раніше вважалося, що температура крижаних щитів зміщується під плавним кутом. Причому найгарячіші сегменти знаходяться на поверхневому рівні, куди потрапляє сонячне світло, а також біля основи, де вони нагріваються завдяки геотермальній енергії та тертя, коли крижаний щит ковзає по підльодовиковій сцені в сторону берегової лінії.

Нове дослідження показало, що температурна дисперсія більш неоднорідна. Вона відрізняється просторовими деформаціями, які нагрівають лід. Вони накопичуються на межах між льодами різного віку і типу. Можливо, деформації з’явилися через вулканічні викиди в минулому.

Сьогодні льодовиковий щит Гренландії тане з загрозливою швидкістю, при цьому втрата маси збільшилася в шість разів з 1980-х років і в цей час вносить більший внесок в підвищення рівня світового океану, ніж будь-який інше джерело. Розуміння того, як рухається лід, і термодинамічних процесів під поверхнею дозволить вченим точніше моделювати процес танення і краще підготуватися до майбутнього.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 596 | Додав: admin | Теги: щит, оптоволоконний, льодовиковий, кабель, Гренландія, лазер | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]