Сб, 2024-04-20, 00:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:28
За підсумками 9 місяців 2015 року прибуток найбільших держкомпаній України становить 2 млрд гривень
Інші останні Економічні новини

Найбільші державні компанії України за підсумками 9 місяців цього року одержали близько 2 млрд грн прибутку проти 12 млрд грн збитків за 2014 рік, повідомив 14 грудня під час засідання Національної ради реформ прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк, передає УНІАН.

"Міністерство економічного розвитку і торгівлі України провело аналіз прибутковості й збитковості 100 найбільших держпідприємств за 9 місяців нинішнього року. Якщо в 2014 році чистий фінансовий результат без "Нафтогазу" й "Укрзалізниці" був "мінус" 12 млрд грн, то за 9 місяців поточного року чистий фінансовий результат – "плюс" 2 млрд грн", - цитує прес-служба прем`єр-міністра.

За його словами, стабільний фінансовий результат демонструють також ключові галузеві держхолдинги. Зокрема, за даними уряду, НАК "Нафтогаз України" торік зазнав 88,4 млрд грн збитків, а за 9 місяців цього року має 233,6 млн грн прибутку. "Вперше за історію існування цієї компанії вона стала беззбитковою", - зазначив Яценюк.

Аналогічна ситуація і в НАЕК "Енергоатом", наголосив очільник уряду. За його інформацією, в 2014 році енергохолдинг мав 6,4 млнд грн збитків, а за 9 місяців цього року отримав 1,3 млрд грн прибутку.

Яценюк також звернув увагу, що в рази скоротилися збитки "Укрзалізниці": якщо торік було 15 млрд грн збитків, то за 9 місяців цього року йде скорочення - збитки становили 5 млрд грн, а до кінця року "Укрзалізниця" має вийти на нульовий баланс.

При цьому суттєво зріс фінансовий результат Адміністрації морських портів: якщо торік прибуток становив 1,5 млрд грн, то цьогоріч він вже зріс до 3,5 млрд грн.

"Одеський припортовий завод вперше за 4 роки отримав прибуток - 205 млн грн". Прибуток "Турбоатому" за 9 місяців року становив 1,2 млрд грн проти 637 млн грн збитків торік, торговий порт "Південний" одержав 795 млн грн прибутку проти 380 млн грн збитків. Міжнародний аеропорт "Бориспіль" торік мав 126 млн грн збитків, а за 9 місяців поточного року отримав 467 млн грн прибутку, - зазначив Яценюк. – Прибутковість показала компанія "Укрінтеренерго", а от "Укренерго" - серйозну збитковість. Також збитковими є вугільні компанії".

На думку Яценюка, істотним чинником зміни фінансового становища компаній стане ухвалення закону про приватизацію держактивів і про вдосконалення управління держкомпаній, які не підлягають приватизації. Крім того, влада повинна прийняти рішення про ліквідацію близько 1600 держпідприємств, які на поточний момент не функціонують.

Раніше Яценюк заявив про необхідність формування держхолдингів – від трьох до семи – до яких ввійдуть держпідприємства. Причому в уряді сповідують галузевий підхід, коли кожна галузь отримає свій профільний холдинг. На стадії обговорення питання створення єдиного – керуючого держхолдингу.

Кабмін доручив Фонду держмайна підготувати стратегію формування держхолдингів

Кабінет міністрів України доручив Фонду державного майна підготувати стратегію створення державних холдингів, в які ввійдуть держпідприємства, які не підлягають приватизації. Як повідомили в прес-службі уряду, про це сказав прем`єр-міністр Арсеній Яценюк під час засідання Національної ради реформ.

"Кабмін уже ухвалив рішення запровадити практику аудиторських звітів й аудиторської звітності у всіх держкомпаніях. Аудит проводитимуть компанії "Великої четвірки", – цитує Яценюка прес-служба. – Фонд держмайна отримав доручення підготувати стратегію формування державних холдингів для того, щоб повністю вивести з-під контролю міністрів управління об`єктами держвласності. Таке рішення підтримали президент і уряд".

Згідно з повідомленням прес-служби, на поточному етапі обговорюється питання кількості таких холдингів. "Ми сповідуємо галузевий підхід, коли кожна галузь отримає свій профільний холдинг. Основне питання – чи ми робитимемо єдиний держхолдинг на самому верху, який керуватиме всіма іншими", – сказав він, уточнивши, що таких холдингів може бути від трьох до семи.

Раніше очільник уряду зазначав, що в Кабміні активно опрацьовують ідею виведення держкомпаній з-під підпорядкування міністерств і об`єднання їх у сім холдингів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 778 | Додав: adminA | Теги: 2 млрд гривень, 9 місяців 2015, прибуток найбільших держкомпаній Ук | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]