Сб, 2024-04-20, 03:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:54
Заборона імпорту з РФ покриє втрати від російського ембарго - Павленко
Інші останні Економічні новини

Україна запровадить дзеркальні санкції щодо окремих товарних груп з РФ у перший день після вступу в дію рішень про ембарго російського уряду до товарів з України. Так міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко прокоментував ухвалення в середу, 30 грудня, двох постанов Кабінету міністрів про заборону ввезення на митну територію держави товарів з РФ та щодо ставок ввізного мита на російські товари, повідомляє прес-служба міністерства.

За його словами, запровадження дзеркальних санкцій дозволить Україні збалансувати двосторонню торгівельну політику.

"Обсяг аграрного експорту, на який РФ збирається запровадити ембарго, за 10 місячів 2015 року становив 116,4 млн дол. США, або 1% у загальному експорті аграрної продукції. Водночас загальний обсяг аграрного імпорту до України з РФ, який підпадатиме під дзеркальну заборону за 10 місяців ц.р. становив 118,8 млн дол. США", - сказав Павленко.

"Таким чином Україна компенсує експортні втрати за рахунок імпортних обмежень", - вважає міністр.

За його словами, більшість товарів, що імпортуються до України з РФ, є продукцією транснаціональних компаній, виробничі об’єкти яких розповсюджені по усьому світу, у тому числі і у Європі.

Павленко вважає, що двостороннє ембарго стимулюватиме ці компанії розглядати можливість переносити виробничі потужності на територію України.

Серед основних товарних груп, що імпортуються до України з РФ і підпадають під ембарго, є екстракти, есенції та розчинна кава (22%), цигарки з фільтром (18%), жувальна гумка, харчові добавки (9%), шоколадні батончики та інші шоколадні вироби (9%), чаї (5%), кава смажена (5%), корми для тварин (2%), уточнюють у міністерстві.

25 грудня Рада Федерації РФ схвалила закон про призупинення з 1 січня 2016 року дії договору про ЗВТ із Україною. Закон було ініційовано президентом РФ.

У супровідних матеріалах до проекту закону цей крок пояснюють тим, що з 1 січня 2016 року почне застосовуватися торгово-економічний розділ Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом, мовляв, "без досягнення юридично зобов'язуючої домовленості, яка б відповідала інтересам Росії, що означає докорінну зміну обставин, які були суттєво важливі для РФ при укладанні договору про ЗВТ".

Згідно з документом, рішення про поновлення Росією дії даної угоди ухвалюватиме президент РФ.

16 грудня Путін підписав указ про припинення дії Договору про зону вільної торгівлі з Україною, і з 1 січня 2016 року замість режиму ЗВТ щодо українських товарів буде застосовуватися режим найбільшого сприяння.

Зі свого боку, Кабінет міністрів України 30 грудня затвердив контрзаходи проти російського ембарго. Зокрема, ухвалено дві постанови: про заборону ввезення російських товарів із 10 січня 2016 року, а також про введення імпортних торговельних мит із 2 січня.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 763 | Додав: adminA | Теги: Павленко, заборона імпорту, РФ, російське ембарго | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]